Nikezić od države zaradio 6 mil. €

Beograd -- Firma Zvonimira Nikezića "Ces Mekon" zaradila je na konsultantskim uslugama za državu gotovo šest miliona evra, piše Blic.

Izvor: B92, Blic
Podeli

Taj list podseća da je on bio savetnik i u spornim privatizacijama "Azotare" i Veterinarskog zavoda.

Premda firma Zvonimira Nikezića postoji 23 godine, najviše novca od konsultantskih usluga za državu zaradila je nakon 2000. Prvi ozbiljan posao bila im je aukcijska prodaja 1.000 preduzeća 2002, u vreme kad je resorni ministar bio Aleksandar Vlahović.

Za taj posao firma Zvonimira Nikezića plaćena je 460.990 dolara.

2003. na mesto direktora Agencije za privatizaciju dolazi Mirko Cvetković, izvršni direktor "Ces Mekona". Za njegovog dvogodišnjeg mandata, "Ces Mekonu" je procvetao posao, jer je tada ova firma ugovorila najvrednije konsultantske usluge prilikom privatizacije, za šta je država platila 180 miliona dinara.

Upravni odbor Agrobanke

Nikezić je bio i član UO Agrobanke kao predstavnik države. Predstavnici NBS su ranije upozoravali da Nikezić ima tri sudske prijave jer nije prijavljivao finansijske izveštaje kao direktor u “Gorkom listu” i “Voda vodi”, ali je dobio saglasnost NBS za mesto u UO. Dva dana pre uvođenja prinudne uprave u Agrobanku, on je napustio UO.

Savet za borbu protiv korupcije je u to vreme Cvetkovića optužio za sukob interesa, piše "Blic". Narednih godina je obim kosultantskih poslova za "Ces Mekon" bio nešto manji, pa je u zbiru zaradio oko šest miliona evra na poslovima za državu.

Zvonimirov sin Dušan bio je savetnik u Agenciji za privatizaciju kad je firma njegovog oca pružala najviše konsultantskih usluga državi, a nakon preuzimanja državnih finansija 2007, tadašnji premijer Cvetković Dušana Nikezića dovodi u svoj kabinet kao savetnika, a kasnije za državnog sekretara.

Osim na sukob interesa, Savet za borbu protiv korupcije ukazivao je i na loše savetničke usluge "Ces Mekona" u slučaju privatizacije "Semena" i Veterinarskog zavoda Beograd. U prvom slučaju, imovina "Semena" je potcenjena, pa je Bogoljub Karić oko 20.000 kvadrata u centru Beograda dobio, po ceni od sto evra po kvadratu, dok je u slučaju kupovine Veterinarskog zavoda, antikorupcijski savet upozoravao da je konzorcijum fiktivan. "Ces Mekon" je bio savetnik "Srbijagasu" po preuzimanju "Azotare" 2009, a zbog malverzacija u toj fabrici, Nikezić je i uhapšen.

Kako je objavio Centar za istraživačko novinarstvo, porodica Nikezić ima sedam firmi. Među klijentima koji su koristili usluge Nikezićevih firmi su: Agencija za privatizaciju, Ministarstvo ekonomije, Uprava javnih prihoda, "Srbijagas"... Iz "Ces Mekona" su potekli i Diana Dragutinović, Pavle Petrović, Boško Živković.

Podsetimo, Nikezić je priveden zajedno sa bivšim ministrom Sašom Draginom i sa još sedam osoba 24. novembra, zbog sumnje da su nelegalno trgovali subvencionisanim đubrivom. Nakon sasušanja određen im je pritvor.

Drugi pišu

Tadić u Savetu Evrope?

Beograd/Strazbur -- U Strazburu se nezvanično govori da bi bivši predsednik Srbije Boris Tadić mogao da zameni Jaglanda na mestu generalnog sekretara Saveta Evrope, pišu "Novosti".

Drugi pišu subota 24.11. 21:06 Komentara: 91
strana 1 od 21 idi na stranu