Traže Ministarstvo za ljudska prava

Beograd -- Organizacije civilnog društva zatražile su da se u novoj vladi formira Ministarstvo za ljudska prava, saopšteno je danas iz Centra za praktičnu politiku.

Izvor: Beta
Podeli

Inicijativu je podržalo 69 organizacija, udruženja i nacionalnih saveta, a pismo sa predlogom o osnivanju Ministarstva za ljudska prava poslato je na adrese vodećih političara u državi, kaže se u saopštenju.

"Ministarstvo za ljudska prava u budućoj Vladi Srbije obuhvatilo bi sve nadležnosti iz oblasti zaštite i unapređenja ljudskih prava, prava nacionalnih manjina, prava ugroženih grupa, prava i položaja verskih zajednica i tranzicione pravde. Preuzelo bi i nadležnosti dosadašnjeg Ministarstva za Kosovo i Metohiju koje se uglavnom odnose na zaštitu ljudskih prava pripadnika etničkih zajednica na Kosovu", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da bi se osnivanjem tog ministarstva smanjile administracije i javna potrošnja, kao i da bi se uspostavio mehanizam za sveobuhvatnu zaštitu ljudskih prava u Srbiji.

"Osnivanjem ministarstva poslala bi se poruka građanima da su ljudska prava jedna od temeljnih vrednosti društva u Srbiji", kaže se u saopštenju.

strana 1 od 71 idi na stranu