SZO: Opasna istraživanja gripa

SZO upozorava na opasnost istraživanja ptičjeg gripa - podaci o prenosivosti na ljude mogu da izađu u javnost i postanu novo biološko oružje.

Izvor: B92, Beta

Petak, 30.12.2011.

20:44

Default images

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorila je na opasnost da naučna saznanja dospeju u pogrešne ruke pošto su istraživači koje finansira američka vlada napravili lako prenosivi oblik smrtonosnog H5N1 virusa influence, poznatijeg kao “ptičiji grip”. SZO navodi da je "duboko zabrinuta zbog mogućih negativnih posledica".

U SZO veruju da, ako se rezultati studije iskoriste za stvaranje biološkog oružja ili ako mutirani virus slučajno izađe iz laboratorije, posledice mogu da budu nesagledive.

Stručnjak SZO-a Keidži Fukuda kaže je da nije poželjno da rezultati istraživanja izađu u javnost, ali i da bi s druge strane, svi istraživači trebalo da imaju uvid u studiju kako bi bolje radili na sprečavanju pandemije ovim virusom.
Putevi ptica selica i sluèajevi pojave H5N1 2005. godine (Arhiv B92)
H5N1 retko pogađa ljude i oboljevaju obično oni koji su imali bliski kontakt s pernatim životinjama, ali kad se već zaraze, njih do 60% umre. Naučnici pažljvo istražuju virus H5N1, tražeći znake da je virus počeo lakše da se prenosi među ljudima.

Američki Nacionalni institut za zdravlje prošle nedelje je tražio od naučnika na Medicinskom centru Univerziteta Erazmo u Holandiji i Univerzitetu Medison u Viskonsinu da ne objavljuju sve detalje svog rada kako koji se bavi problemom kako napraviti virus H5N1 lakše prenosiv među ljudima.
Pojava raznih vrsta avijarne influenze tokom 15 godina (Arhiv B92)
H5N1 je široj javnosti postao poznat kada se 2006. godine istovremeno pojavio u više država na tri kontinenta. Prvobitno je taj soj virusa registrovan u Hong Kongu 1997. godine, ali su se širom planete pojavljivali i drugi sojevi virusa, ali s daleko manjim brojem slučajeva smrtnosti i opštim posledicama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: