Stefanović: Ne dirajte barikade

Beograd -- Šef pregovaračkog tima Beograda u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanović pozvao je Kfor da prestane sa uklanjanjem barikada na severu Kosova.

Izvor: Tanjug
Podeli

On je dodao da bi uklanjanje barikada "moglo da ima negativne posledice po krhki mir i stabilnost na severu Kosova".

"Kfor ovim potezima pokušava da naruši našu poziciju pred pregovarački proces i mislim da je potpuno nepotrebno i za nas apsolutno neprihvatljivo da se primenjuje sila na ljude koji mirno protestuju i da se ljudi hapse i privode", rekao je Stefanović Tanjugu.

On je dodao da Kfor time narušava svoj mandat, budući da je njegova obaveza da obezbedi sigurnost, a ne "da se bavi policijskim poslovima".

Uoči puta u Brisel, gde će danas biti nastavljen dijalog Beograda i Prištine, a beogradski pregovarački tim istovremeno će sa predstavnicima međunarodne zajednice razgovarati o situaciji na administrativnim prelazima na severu Kosova i Metohije, Stefanović je rekao da će sagovornicima preneti stav o jutrošnjim događajima na severu.

"Apsolutno je važno da svi sagovornici u ovom procesu razumeju da jednostrani, a naročito nasilni potezi, ne mogu dovesti do rešenja, već samo do eskalacije krize", istakao je Stefanović.

On je dodao da od razgovora u Briselu očekuje da se otvori proces dogovora o Jarinju i Brnjaku, gde će pregovarački tim Beograda izneti svoje predloge i čuti šta sagovornici misle o tome, ali bez iluzija da će danas biti rešeni svi problemi.

"Važno je da smo ušli u taj proces i da građani na barikadama znaju da je to jedini, teško dostižan, izlaz iz ove situacije, ali da znaju i da imaji veru u svoju državu koja sve čini da se dođe do izlaza i do mira koji je njima neohodan", rekao je Stefanović.

Kfor je jutros, u danu u kome se očekuje razgovor Beograda i međunarodne zajednice o situaciji na administrativnim prelazima na severu Kosova, zatvorio alternativni prelaz pored punkta Jarinje, a na samom Jarinju sprovodi akciju uklanjanja barikada, u kojoj je više lica privedeno.

Nešto kasnije, oko 10.30 sati, na toj barikadi dogodio se incident kada su građani kamenicama gađali pripadnike Kfora, a vojnici međunarodnih snaga uzvratili suzavcem.

Sukob je veoma brzo okončan pošto je predsednik opštine Leposavić Branko Ninić pozvao građane da ostanu mirni i da se mirnim putem bore za svoje legitimne zahteve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 112 idi na stranu