Preminuo Radoslav Stojanović

Beograd -- U Beogradu je preminuo Radoslav Stojanović (80), stručnjak za međunarodno pravo, diplomata i jedan od osnivača Demokratske stranke.

Izvor: Beta
Podeli

Rođen je 1931. godine u Beogradu, gde se školovao i doktorirao na Pravnom fakultetu. Studirao je političke nauke u Parizu i specijalizirao temu međunarodnih sukoba u SAD.

Bio je profesor međunarodnog prava na Pravnom fakultetu. Kao gostujući profesor držao je predavanja na mnogim univerzitetima, te i onim gde se školovao, na Harvardu, Jejlu, Sorboni.

Bio je jedan od osnivača Demokratske stranke, a potom i Demokratske stranke Srbije, čiji je član bio do 1994. U Srpski pokret obnove (SPO) je ušao 1996. Od 1992. bio je poslanik Skupštine Srbije.

Od januara 2005. bio je predsednik Pravnog saveta Ministarstva inostranih poslova SCG i koordinator ekspertskog tima za pripremu odbrane od tužbi Bosne i Hercegovine i Hrvatske protiv Srbije i Crne Gore.

Imenovan je za pravnog zastupnika SCG u sporu pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu koji je pokrenula BiH.

Početkom 2006. godine bio je imenovan za ambasadora SCG u Holandiji.

Bio je predsednik Udruženja za međunarodne odnose u Beogradu i član Francuskog instituta za međunarodne odnose i Udruženja za međunarodne studije SAD.

Napisao je 12 knjiga, među kojima su: "Teorija međunarodnih odnosa", "Jugoslovenski federalizam", "Sila i moć u međunarodnim odnosima", "Jugoslavija, nacija i politika", "Spoljna politika Evropske unije", "Novi ustav Srbije" i "Srbija pred Međunarodnim sudom pravde".

Stojanović je bio razveden. Njegova ćerka Dubravka je profesorka istorije na Beogradskom univerzitetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 114 idi na stranu