Odbornici hoće sastanak sa Tadićem

Zvečan -- Odbornici četiri opštine sa severa Kosova zatražili su sastanak kod predsednika Srbije da bi razgovarali o rešavanju problema u toj pokrajini.

Izvor: Beta
Podeli

Oni su ponovili da su spremni na čvrstu saradnju s predstavnicima Beograda kako bi se kriza na severu Kosova rešila.

Odbornici Leposavića, Zubinog Potoka, Zvečana i Kosovske Mitrovice zatražili su od predsednika Srbije Borisa Tadića da primi njihovu delegaciju od 15 članova, kako bi razgovarali o "najvažnijim pitanjima" vezanim za rešavanje problema nastalih nakon odluke Prištine da preuzme prelaze Brnjak i Jarinje.

Odbornici su pozvali sve Srbe da napuste Vladu i Skupštinu Kosova i tako prestanu da daju podršku vladi Hašima Tačija.

Oni su takođe zatražili i veće angažovanje UNMIK-a u rešavanju krize na severu.

Ocenili su da je "odlučan i jedinstven otpor naroda i opština sa severa Kosova i Metohije odgovor na otvorene pokušaje Prištine i njihovih sponzora da otmu sever i nasilno ga pripoje kvazi državi Kosovo".

Na sednici održanoj u Zvečanu, odbornici su podržali zahteve Beograda da se stanje na prelazima Brnjak i Jarinje vrati na ono pre 25. jula, kada je Priština odlučila da preuzme te prelaze, kao i ostale mere za hitnu i trajnu normalizaciju stanja na severu Pokrajine.

Odbornici su naveli da su saglasni sa stavovima iz deklaracije Skupštine Srbije da su, kako navode, za nastavak krize na severu krive "samovoljne privremene vlasti iz Prištine i pristrasna podrška pojedinih zemalja njihovim nasilinim akcijama".

Prema njihovoj oceni, Euleks i Kfor nisu delovali u skladu sa mandatom.

Takođe, naveli su da će krizni štab svakodnevno pratiti stanje i u skladu sa njim preduzimati potrebne korake.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 695 idi na stranu