Ljajić: Svi jataci će odgovarati

Beograd -- Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Tribunalom u Hagu Rasim Ljajić kaže da posao nije završen dok se ne ustanovi ko su bili pomagači Gorana Hadžića.

Izvor: B92
Podeli

Gostujući na B92, Ljajić je kazao da postoje brojna saznanja o jatacima, koja nisu potvrđena.

O detaljima je preuranjeno govoriti, ali će sigurno nakon rekonstrukcije biti poznati, rekao je on.

Ljajić je dodao da nije vođena ozbiljnija istraga o tome ko je Hadžiću pomogao da pobegne 2004. godine, već su samo postojale indicije ko mu je dojavio i na koji način.

"Utvrdićemo čiju je podršku Hadžić imao, a jedan od tragova danas nas je doveo do njega. Ono što je izvesno jeste da je boravio na više lokacija, među kojima je Fruška gora više puta pominjana", naveo je Ljajić.

Kako je dodao, postojale su i dojave da je viđen u Rusiji, Belorusiji i na putu za Rumuniju, ali nisu bile potvrđene.

"Hadžićevo skrivanje biće predmet daljih operativnih istraga, kako bi se napravila rekonstrukcija njegovog kretanja i identifikovali ljudi koji su učestvovali u njegovom skrivanju", rekao je Ljajić, uz konstataciju da je sa stanovišta krajnjeg cilja "potpuno efemerna stvar gde je uhapšen".

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Tribunalom smatra da je na početku protekle decenije bio "naivan" verujući da će Srbija obaveze prema Hagu ispuniti za dve-tri godine.

"U političkom pogledu hapšenje Hadžića je važno, jer je poslednji haški begunac - novih optužnica nema. U tom pogledu ovo je kraj saradnje sa Tribunalom, odnosno do kraja njegovog rada biće nastavljena samo u drugim, redovnim, rutinskim segmentima", poručio je Ljajić.

Predsednik Boris Tadić potvrdio je da je uhapšen nekadašnji predsednik Republike Srpske Krajine. Među prvima koji su pozdravili hapšenje Hadžića je i nekadašnja glavna tužiteljka Haškog suda Karla del Ponte, a stižu brojne reakcije i domaće javnosti i analitičara, dok svetski mediji izveštavaju o hapšenju poslednjeg haškog begunca. Bivši predsednik Republike Srpske Krajine se pred Haškim tribunalom u 14 tačaka tereti za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja. Hadžić je deveti haški begunac kojeg je Srbija uhapsila u poslednjih osam godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 56 idi na stranu