Odbrana traži oslobađanje Kepira

Advokat Šandora Kepira pozvao sud u Budimpešti da poništi suđenje nekadašnjem kapetanu mađarske žandarmerije ili da njegov klijent bude oslobođen.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.06.2011.

19:12

Default images

Ovo se desilo dan nakon što je tužilaštvo zatražilo zatvorsku kaznu za optuženog, uprkos poodmaklim godinama u kojima se nalazi.

"Tražim od suda da poništi slučaj, najpre zbog toga što je isti slučaj već bio pred sudom 1944. godine i drugo, zato što su optužbe lažne", rekao je Kepirov branilac Žolt Zetenji prilikom iznošenja završnih reči.

Pošto u procesu protiv Kepira nije bilo živih svedoka, tužilaštvo je krivicu pokušavalo da dokaže na osnovu spisa sa prethodnih suđenja i pisanih svedočenja, između ostalih i onog koje je obezbedio bivši Kepirov vojnik, Janoš Nadji, koji je, po tvrdnji odbrane, izjave dao pošto je bio podvrgnut mučenju.

Kepiru se sudi zbog učešća u novosadskoj raciji, koju su sprovele mađarske snage između 21. i 23. januara 1942. godine, u kojoj je ubijeno više od 1.200 Jevreja i Srba.

Kepiro je optužen i da je naredio egzekuciju 36 Jevreja i Srba, kao kapetan žandarmerije uključene u raciju.

Presuda Šandoru Kepiru biće izrečena 18. jula.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

9 h

Podeli: