Kosorova i Tadić o slučaju Purda

Zagreb -- O slučaju Tihomira Purde razgovore bi trebalo da vode ministarstva pravde Srbije i Hrvatske, složili su se Boris Tadić i Jadranka Kosor.

Izvor: Tanjug
Podeli

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor razgovarala je telefonom sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem o rešavanju slučaja hrvatskog veterana Tihomira Purde.

Zajednički stav je da o tom slučaju, kao i o ostalim, razgovore nastave ministri pravde dveju zemalja, saopšteno je iz hrvatske vlade.

Uvažavajući načelo transparentnosti, predsednik Tadić i premijerka Kosor složili su se da hrvatski ministar pravde i ministarka pravde Srbije, usklade stvarne popise lica protiv kojih je započet bilo kakav postupak, navodi se u saopštenju iz kabineta premijerke Kosor.

Hrvatski mediji prenose i saopštenje iz kabineta predsednika Srbije Tadića, u kome se ističe da je do razgovora došlo na podsticaj hrvatske premijerke.

Hrvatski državljanin Tihomir Purda uhapšen je u BiH na graničnom prelazu Županja-Orašje 5. januara ove godine, na osnovu poternice pravosuđa Srbije koja ga tereti za ratne zločine.

Purda je prebačen u istražni zatvor u Sarajevu, gde mu je određen pritvor. A prema saznanjima B92, u sredu će se u Zagrebu sastati predstavnici ministarstava pravde i tužilaštva Srbije i Hrvatske, i jedna od tema će biti slučaj Tihomira Purde.

"Na sastanku će biti razmotrena sva otvorena pitanja, a tema će biti i slučaj Purde. Razgovaraćemo i o daljem intenziviranju saradnje između dva ministarstva, između ostalog i u pogledu utvrđivanja predmeta u kojim su raspisane poternice", rekla je ministarka pravde Srbije Snežana Malović.

Ona je rekla i da postoji spremnost obe strane da svi problemi budu rešeni u što kraćem roku i istakla da "nije bitno gde će se suditi i čije će pravosuđe procesuirati okrivljene, već je nužno da niko ne prođe nekažnjeno za počinjeni zločin".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 821 idi na stranu