Pregovori o zakonu se nastavljaju

Država i sindikati i dalje ne uspevaju da se dogovore oko zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju o kome skupština treba da se izjasni u utorak.

Izvor: B92

Nedelja, 31.10.2010.

16:02

Default images

Ministar rada Rasim Ljajić izjavio je da nijedan sindikalni zahtev za izmenama zakona ne može biti prihvaćen bez saglasnosti Međunarodnog monetarnog fonda.

Ovo je i jedan od razloga zbog koga je misija MMF-a produžila boravak u Srbiji.

Hoće li sindikat u utorak prikupljati potpise za obaranje Vlade i organizovati štrajkove, ili će Vlada ponuditi neka rešenja prihvatljiva za sindikalce, danas niko ne zna.

Pregovaračke pozicije su i dalje gotovo potpuno suprotstavljene.

"Moram da istaknem da za sve to moraju da se vode razgovri sa sindikatima, i sa MMF-om, samo saglasnost sve tri strane garantuje da će zakon biti prihvaćen i održiv“, objašnjava ministar rada Rasim Ljajić.

Sindikalni zahtev broj jedan je, odnos prosečne plate i penzije. I od njega, bar prema tvrdnjama sindikata, ni po koju cenu neće odustati. Traže da se u zakon unese odredba po kojoj prosečne penzije ne mogu pasti ispod 60 odsto prosečne zarade.

Ostali zahtevi su da se invalidima omogući lakši odlazak u penziju od zakonom planiranog, kao i da se odloži primena povećanja starosne granice za odlazak žena u penziju.

"Ona je trenutno oko 64 odsto, sa primenom izmena zakona i sa novim obračunom, ona će negde oko 2015 pasti ispod 50 odsto, to ne možemo da prihvatimo jer to bi bilo pogubno i za sadašnje i za buduće penzionere, i od toga sigurno nećemo odstupiti“, rekao je Dragan Zarubica iz Saveza samostalnih sindikata Srbije.

Prema saznanjima B92 Vlada će sutra ponuditi ustupak sindikatima oko primene godina staža za odlazak žena u penziju. Zahtev sindikata je da se to primenjuje od 2015, a Vlada će predložiti da to bude od 2013, a ne dogodine.

Sutrašnji pregovarač, sa sindikatima,u ime Vlade, prema našim informacijama, biće premijer Mirko Cvetković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: