Spremni na dogovor do crvene linije

Zvaničnici Vlade Srbije poručuju da je Srbija spremna na razgovore o rezoluciji o Kosovu, ali i poručuju da Srbija neće pristati da prizna nezavisnost Kosova.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 31.08.2010.

15:17

Default images

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić poručio je da je Srbija spremna da promeni Rezoluciju o Kosovu koju je podnela Ujedinjenim nacijama.

Ipak, on je poručio da Srbija nikada neće pristati da prizna nezavisnost Kosova.

"Ja sam rekao da bi bilo idealno kad bi uspeli da dođemo do zajedničkog teksta rezolucije", rekao je Rasim Ljajić.

"Kako sada stvari stoje, nisam siguran da je to izvesna opcija, ali, u svakom slučaju, sve do 8. (septembra) postoji mogućnost da ona bude promenjena, pa i na dan kada se glasa, kada je amandmanima moguće tu rezoluciju promeniti", pojasnio je on.

"U svakom slučaju, mi jesmo spremni za svaki dogovor. Naravno da postoji crvena linija ispod koje se neće ići", zaključio je Ljajić.

Dačić: Srbija spremna na kompromise

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je Srbija spremna na dogovore i kompromise po pitanju Kosova.

On je naveo da su "svi svesni" da je problem Kosova moguće rešiti jedino dogovorom.

"Sa druge strane, Srbija je u situaciji da se tera da prihvati rešenja koja ne podrazumevaju bilo kakav dogovor sa njom i zato je potrebno pronaći neko kompromisno rešenje", rekao je Dačić.

On je ponovio da Srbija ne želi da izaziva bilo kakve probleme u regionu, već da želi da bude deo rešenja problema, da se oni rešavaju mirnim putem i da se nastavi dijalog koji će dovesti do kompromisnog rešenja koji bi bio u interesu svih naroda koji žive na Kosovu.

"U tom pogledu treba tumačiti sve razgovore koji se ovih dana vode. Srbija jedino ima svoje granice, a to znači da ne može sama da prihvati nezavisnost Kosova zato što bi to praktično bio završni čin koji bi dao potpuni legitimitet jednostranoj secesiji Kosova", kazao je Dačić.

Ocenio je da je za rešavanje kosovskog pitanja potreban suštinski dijalog o tome šta se želi i šta je krajnje rešenje, ne samo za Kosovo nego i za čitav region "jer Srbija ide iz jednih pritisaka u druge".

On je najavio da će prilikom današnjeg susreta sa šefom diplomatije Velike Britanije Vilijamom Hejgom ponoviti ono što je rekao u Sremskoj Kamenici.

"Svi trebaju da razumeju da je pitanje Kosova za Srbiju veoma teško zato što je ono taj neki donji kamen na kojem je napravljena Srbija i ako se taj donji kamen izvuče naravno da se čitava priča ljulja", rekao je Dačić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: