Međunarodni dan ljudskih prava

Njujork, Beograd -- U Srbiji su najviše ugrožena prava dece, žena, Roma, osoba sa invaliditetom i LGBT populacije, kaže Svetozar Čiplić povodom Međunarodnog dana ljudskih prava.

Izvor: B92, Beta
Podeli

Ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić rekao je u vestima B92 da je Srbija slobodna država, ali da pretnje novinarima i državnim organima predstavljaju zlopotrebu slobode. Dan ljudsih prava ove godine je posvećen brobi protiv diskriminacije.

"Uvek kada govorimo o Srbiji i njenom statusu ne treba zaboraviti devedesete. Bio je problem sa zaštitnicima ljudskih prava, pre svega sudovima. Privedena je kraju reforma pravosuđa", naveo je Čiplić.

Povodom Dana ljudskih prava, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava Srbije saopštilo je da se zalaže da se, pored već postojećih zakona, donosu zakonski akti kako bi se stvorio celovit, koherentan normativni sistem neophodan za svestrano ostvarivanje i zaštitu ljudskih prava i sloboda u svim oblastima.

Od posebnog značaja je da se odredbe i važećih zakona i budućih zakonskih dokumenata dosledno primenjuju u svakodnevnom životu, čemu će to ministarstvo dati puni doprinos, navodi se u saopštenju.

Ban: Diskriminacija najranjivijih

Međunarodni dan ljudskih prava ove godine je posvećen borbi protiv diskriminacije.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun rekao je tim povodom da su na meti diskriminacije pojedinci i grupe koje su najranjivije, poput invalida, žena i devojaka, siromašnih, emigranata, pripadnika manjina i svih onih za koje se veruje da su drugačiji od većine.

"Te žrtve diskriminicije nisu same, Ujedinjene nacije su uz njih i posvećene su zaštiti prava svih, a posebno najugroženijih", rekao je Ban, navodi se na sajtu UN-a.

Na današnji dan 1948. godine Generalna skupština UN usvojila je Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima, a tokom godina je stvorena čitava mreža mehanizama za zaštitu ljudskih prava i borbu protiv njihovog kršenja.

U prvom članu deklaracije je istaknuto: "Svi ljudi su rođeni slobodni, s jednakim dostojanstvom i pravima".

strana 1 od 885 idi na stranu