Merkelova u vođstvu

Berlin, Beograd -- Prema preliminarnim rezultatima parlamentarnih izbora u Nemačkoj konzervativci kancelarke Angele Merkel i opoziciona SPD imaju dovoljno glasova za sastav vlade.

Izvor: Beta
Podeli

Konzervativne stranke, Hrišćansko-demokratska unija i bavarska Hrišćansko-socijalna unija, osvojile su 33,6 odsto glasova, što je skoro dva odsto manje nego pre četiri godine i drugi najgori posleratni rezultat konzervativaca na saveznim izborima.

No, za sastav vlade to je dovoljno, jer su liberali, koje vodi Gido Vestervele, postigli najbolji posleratni rezultat osvojivši 14,7 odsto glasova, pet odsto više nego na izborima 2005.

Socijaldemokratska partija Nemačke doživela je istorijski poraz sa 23,7 odsto glasova, a sada opozicioni Levica i Zeleni osvojili su 12,6, odnosno 10,4 odsto glasova.

Trijumf malih stranaka, uključujući i liberale, bio je moguć dobrim delom zahvaljujući i najnižem posleratnom učešću na izborima od samo 72,5 odsto.

Konzervativci i liberali postigli su svoj izborni cilj osvojivši željenu većinu, pa će Nemačka, četvrti put posle rata imati vladu koju čine građanske partije bez učešća stranaka levo od centra.

U takozvanoj crno-žutoj koaliciji su već vladali konzervativni kancelari Konrad Adenauer od 1961. do 1963. godine, Ludvig Erhard od 1963. do 1966. godine i Helmut Kol od 1982. do 1998. godine.

strana 1 od 809 idi na stranu