Slovenija da nadoknadi ekshumaciju

Viši slovenački sud odlučio je da vlada te države treba da plati preduzeću SCT troškove iskopavanja tela žrtava likvidacija posle Drugog svetskog rata.

Izvor: B92

Sreda, 18.03.2009.

01:33

Default images

Presudom je odlučeno da vlada mora da isplati 1,2 miliona evra građevinskom preduzeću SCT za troškove iskopavanja, sudsko-medicinskih pregleda, pogreb i izgradnju kosturnice za 1.179 žrtava masovnih likvidacija u okolini Maribora, sprovedenih nakon završetka Drugog svetskog rata, javlja slovenačka POP TV.

Radnici SCT-a su pre devet godina, praveći deo autoputa u okolini Maribora, naišli na masovnu grobnicu sa ostacima žrtava.

Međutim, ni jedna od dosadašnjih slovenačkih vlada nije htela da plati troškove SCT-u, koji se sam pobrinuo za iskopavanje i sahranjivanje ostataka ubijenih, što je SCT tada koštalo više od 640 hiljada evra.

Uprkos tome što je SCT zahtevao naknadu od države, koja je zapravo i nadležna za poslove koje je ovo preduzeće izvršilo, do sada taj novac nije isplaćen niti je i jedan od državnih organa odgovorio na zahteve ovog preduzeća.

Zbog toga se SCT odlučio da novac dobije sudskim putem, a u međuvremenu je suma narasla na 1,2 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: