Sudan odbija međunarodnu pomoć

Sudanski predsednik Omar Hasan al-Bašir naložio je međunarodnim humanitarnim organizacijama da na godinu dana obustave distribuciju humanitarne pomoći.

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.03.2009.

11:50

Default images

Bašir je rekao da međunarodne organizacije mogu da "ostave pomoć na aerodromima", a da sudanske nevladine organizacije mogu zatim da je dostave građanima. Sudan smatra da su humanitarci pomagali Međunarodnom sudu pravde, koji je u martu izdao nalog za hapšenje sudanskog predsednika zbog ratnih zločina u Darfuru.

"Naložili smo Ministarstvu za humanitarna pitanja da humanitarni rad u Sudanu u periodu od godinu dana isključivo prebaci na Sudance i nakon toga nijedna međunarodna organizacija neće dostavljati pomoć sudanskim građanima", rekao je Bašir u obaćanju pripadnicima oružanih snaga.

Pošto je Međunarodni sud pravde izdao nalog za hapšenje Bašira, Sudan je proterao 13 najznačajnijih međunarodnih nevladinih organizacija, uključujući britanski Oksfam, američki Ker i Lekare bez granica.

Međunarodni stručnjaci tvrde da je tokom šest godina borbi u Darfuru poginulo 200.000 osoba, a 2,7 miliona raseljeno. Sudanske vlasti tvrde da je u tim sukobima poginulo 10.000 osoba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

9 h

Podeli: