NVO: Zaštitne mreže na mostove

Centar za prevenciju samobistva "Srce" iz Novog Sada apelovao je na nadležne da na mostove što pre postave zaštitne mreže i da pojačaju patrole rečne policije.

Izvor: B92

Subota, 28.02.2009.

17:52

Default images

U saopštenju za javnost, Centar "Srce" je naveo da je prevencija samoubistva od presudnog značaja a da navedene mere na mostovima i na rekama mogu da ublaže krajnje zabrinjavajuće stanje kada je o samoubistvima u Srbiji reč.

Ta nevladina organizacija je navela da je na nivou Srbije stopa samoubistava 18, što znači da se na 100.000 stanovnika godišnje registruje 18 samoubistava, a što je iznad evropskog proseka koji iznosi 13 i svetskog, čija je stopa 16.

Centar "Srce" je naveo da je stopa samoubistava u Vojvodini čak 29, odnosno svakih 17 sati se desi po jedno samoubistvo.

U saopštenju se apeluje na medije da se uzdrže od senzacionalistickog izveštavanja kada su samoubistva u pitanju, kao i da snimcima ili fotografijama potencijalnih samoubica, mostova i zgrada, ne utiču na usvajanje modela koji bi osobe u krizi mogle preuzeti prilikom osmišljavanja plana samoubistva.

Centar "Srce" je apelovao na medije da se uključe u akcije prevencije samoubistava.

Ta nevladina organizacija apelovala je na građane Srbije da pokažu više razumevanja prema osobama u krizi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: