Lihtova: Uskoro kandidatura za EU

Predsednica Spoljnopolitičkog saveta Ministarstva spoljnih poslova Sonja Liht smatra da bi Srbija ove godine mogla da podnese kandidaturu za članstvo u EU.

Izvor: FoNet, Dnevnik

Subota, 31.01.2009.

12:05

Default images

Međutim, predsednica Centra za političku izuzetnost dodaje da je to tek početak velikog posla pošto će, posle toga, Brisel predati Beogradu spisak sa oko 2.500 pitanja na koja bi trebalo dati odgovore što pre.

Pozivajući se na primer Makedonije koja je 2005. godine predala kanidaturu, dok pregovore o prijemu u EU još nije započela, Lihtova je rekla da se, tek kada EU prihvati kandidaturu, može reći da je država nepovratno na putu ka EU.

"Nadam se da ćemo predati kandidaturu relativno skoro i da ćemo odgovoriti na sva pitanja. Možda će nam trebati manje vremena, jer su administrativne mogućnosti dobre", rekla je Sonja Liht u intervjuu FoNetu i pohvalila rad beogradske kancelarije za saradnju sa EU.

Srbija ne čini sve što je u njenoj moći kako bi ubrzala prijem u Uniju, ukazala je ona, istovremeno kritikujući rad parlamenta i ponašanje poslanika, "koji su slika i prilika dešavanja u političkom životu".

"Ovde se ne shvata koliko je rad na novom poslovniku neverovatno značajan za evropske integracije", rekla je Sonja Liht.

Upitana o pozivu Beograda da EU uputi posmatračku misiju, koja bi se uverila da Srbija čini sve što je u njenoj moći da uhvati haške begunce, Lihtova je rekla da "to ne vidi kao način da se zaobiće tužilac Serž Bramerc, niti sam tribunal, naprotiv".

Ona veruje da bi tvrd stav Holandije, kada je reč o evropskim integracijama Srbije, mogao biti ublažen, ako bi ostale članice Unije izvršile na nju pritisak.

"Očigledno je tvrd stav Holandije uslovljen njenim političkim potrebama. Ako bi 26 država odlučno insistiralo da Holandija ublaži svoj stav, verujem da za to ima šanse, pošto pozicija izolovanosti nikome ne odgovara", objasnila je Sonja Liht.

Miščevićeva: Odmrzavanje SSP-a pa kandidatura

Bivša direktorka Kancelarije Vlade Srbije za pridruživanje EU Tanja Miščević smatra da prvo treba "odmrznuti" SSP, pa tek onda kandidovati našu zemlju za EU.

"Tehnički je moguće da Srbija podnese molbu za članstvo u Evropskoj uniji i pre nego što SSP stupi na snagu, ali to nije politički pametno", ocenila je ona u intervjuu novosadskom "Dnevniku".

Miščevićeva, sada docent na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, smatra da postoje tehničke šanse da građani Srbije od 1. januara iduće godine krenu u Evropu bez viza jer, kako je objasnila, u slučaju vizne liberalizacije se ne raspravlja o pitanju saradnje s Tribunalom u Hagu.

Ona je dodala da EU ne može garantovati našoj zemlji da će do kraja ove godine dobiti status kandidata, "čak i da sutra aplicira za članstvo", niti Srbija može to garantovati svojim građanima.

Vlada u tom smislu planira svoje aktivnosti u toku predsedavanja Uniji Češke, Švedske i Španije, dakle sledećih godinu i po, da bi na kraju tog perioda mogli da kažemo da je Srbija napravila značajan iskorak u pravcu EU, rekla je Miščevićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: