Nedelja, 14.12.2008.

16:36

Predbožićni marš rudara

Rudari u saveznoj pokrajini Saksoniji organizovali su tradicionalni predbožićni marš koji su podeili su sa decom, i proizvođačima igračaka.

Izvor: B92

Default images

Seoce Šajfen u okolini Drezedena poznato je već tri veka kao rudarska zajednica. U selu se i dalje čuva tradicija zanatskih gildi. Pred Božić članovo ovih strukovnih udruženja organizuju parade kako bi proslavili praznik. Marš rudara za stanovnike, i posetioce predstavlja najavu praznika, i prvo veliko praznično slavlje.

Tokom proteklih vekova rudnici nisu radili zimi, i dokoni radnici su pravili igračke.

“Rudari su simbol okolnih planina. Rudarstvo je ovde bio izvor mnogih stvari, naročito zanata. Rudari su prvi počeli da delju drvo, a potom i da prave drvene figure, u obliku drvenih anđela. Te figure su su glavne u rudnim planinama. A zbog toga što je Šajfen centar Božića u ovom kraju, mi kao rudari igramo važnu ulogu, u prošlosti i sadašnjosti ovog grada“, kaže organizator parade Gunter Zilke.

U selu postoji i esnaf majstora za igračke, koji su deo marša rudara. Svake godine deca iz okolnih škola sama prave igračke od drveta, i ovo je prilika na kojoj pokazuju svoje radove. Ovaj događaj privuče godišnje oko 15 hiljada posetilaca.

“Uživamo ovde. Dolazimo iz Harca u Talu, i nikada nismo videli ništa slično. Lepo je ovde, i dobro je da smo tu“, kaže turista Klaus Henel.

Marš rudara bio je zabranjen na teritoriji bivše Istočne Nemačke. stanovnici su obnovili manifestaciju 1991. godine u znak sećanja na prošle vekove. Ponosni su na to vreme, jer mnogi praznični običaji, kao što su jelka, priča o patuljcima koji prave igračke potiču upravo iz malih gradova u Nemačkoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: