Odložena privatizacija Jat ervejza

Beograd -- Jat ervejz neće biti privatizovan, već će kompanija, državnim novcem, biti restrukturirana i modernizovana, saznaje B92 u Ministarstvu ekonomije.

Izvor: B92
Podeli

U tom ministarstvu kažu da nisu iznenađeni što je propao tender za prodaju nacionalnog avioprevoznika i za to krive svetsku ekonomsku krizu i krizu u aviosaobraćaju.

Prvi sledeći korak Ministarstva za ekonomiju biće organizacija sastanka premijera Mirka Cvetkovića sa predstavnicima menadžmenta kompanije na kome bi se napravio plan restrukturiranja Jat ervejza da bi se smanjili troškovi i povećala efikasnost.

U tom ministarstvu za B92 je rečeno da - iako će država ostati većinski vlasnik - očekuje se da će građani i zaposleni dobiti besplatne akcije za koje su se ranije prijavili.

Restrukturiranje, smanjenje broja radnika i modernizaciju kompanije očekuju predstavnici menadžmenta i sindikata Jat ervejza.

"Suštinski prioritet sa strane menadžmenta Jata je osnivanje skupštine društva kao spone između vlade i menadžmenta, koja sada nedostaje, kao i pomoć u vezi restrukturiranja kompanije u smislu značajnog smanjenja zaposlenih uz stimulativne otpremnine", kaže generalni direktor Jat ervejza Saša Vlaisavljević.

"Najavljena je ta rezervna varijanta za ulaganje u Jat i eventualno podizanje do neke normalne, nominalne, isplative vrednosti da bi se posle ponovo išlo na taj tender. Kad će to biti, stvarno ne znam, jer prognoze su da će kriza u vazduhoplovnom saobraćaju trajati još puno godina", rekao je Milan Jovanović, predsednik Sindikata pilota Jat ervejza.

Generalni direktor Saša Vlaisavljević kaže da je kompanija bila spremna za ovakav ishod tendera, pa je trećina flote prizemljena, ketering prepolovljen, a drastično je i smanjen broj predstavnika Jata u svetu.

Predstavnici sindikata podržavaju mere štednje, ali ne žele da spekulišu koliko dugo će kompanija moći da opstane pod ovakvim uslovima.

Info

Sunovrat američke berze

Vašington -- Predstavnički dom Kongresa odbacio je plan pomoći od 700 milijardi dolara, namenjen stabilizaciji američkog finansijskog tržišta.

Svet utorak 30.09. 19:28 Komentara: 41
strana 1 od 852 idi na stranu