Gužve na granicama Crne Gore

Podgorica -- Na graničnim prelazima u Crnoj Gori počela naplata ekološke takse za vozila, a na snagu je stupio i Pravilnik o bezbednosti hrane kojim se ograničava unos namirnica zemlju.

Izvor: FoNet
Podeli

Nova pravila su stvorile velike gužve i višesatna čekanja na granici. Sekretarka Ministarstva turizma Željka Radak-Kukavičić izjavila je da će od danas na svim graničnim prelazima za naplatu ekološke takse biti angažovano ukupno 138 ljudi, koji će nositi specijalne uniforme i imati vidna obeležja.

“Oni će biti ispred granične policije, kako se na graničnim prelazima ne bi stvarale gužve “, rekla je Kukavičić i dodala da će se eko-naknade naplaćivati isključivo u eurima.

Eko-naknadu plaćaju domaća i strana fizička i pravna lica. Domaća lica naknadu plaćaju prilikom registracije vozila, a strana su dužna da eko-naknadu plate prilikom ulaska u Crnu Goru. Eko-naknada važi godinu.

Kukavičić je pojasnila da se nakon uplate dobija nalepnica, kao dokaz, koja mora biti vidno istaknuta sa unutrašnje strane vetrobranskog stakla u desnom uglu. U protivnom, definisana je novčana kazna.

Problem je što na većini graničnih prelaza nema pošti, ni menjačnica, pa ostaje problem naplate ekološke takse i drugih dažbina, koje se plaćaju isključivo u eurima.

Na graničnom prelazu Dobrakovo kod Bijelog Polja danas je bilo dugih kolona i čekanja na ulaz u Crnu Goru i po nekoliko sati, zbog naplate takse, ali i zbog toga što su vozila i vozači detaljno pretrasani u skladu s pravilnikom o unosu hrane u Crnu Goru.

strana 1 od 773 idi na stranu