Ombudsman: Polna diskriminacija

Knić, Beograd -- Odbor za ravnopravnost polova traži ispitivanje predloga za razrešenje zbog odlaska na porodiljsko odsustvo.

Izvor: B92
Podeli

Odbor Skupštine Srbije za ravnopravnost polova tražio od Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu da ispita predlog za razrešenje predsednice lokalnog parlamenta u Kniću Snežane Banković, čija je smena predložena zbog odlaska na porodiljsko odsustvo.

Odbor je osudio obrazloženje predloga odbornika Skupštine opštine Knić koji su tražili razrešenje, uz objašnjenje da je odlaskom na porodiljsko odsustvo ona paralisala rad SO Knić. Ombudsman Saša Janković ocenjuje da nije prihvatljiva inicijativa za razrešenje Snežane Banković.

Odbor za ravnopravnost polova je na sednici osudio obrazloženje odbornika SO Knić i ocenio da je reč o polnoj diskriminaciji. Oni su od Vlade tražili da što hitnije predloži zakon o rodnoj ravnopravnosti.

Članica Odbora Vesna Marjanović izjavila je za B92 da su Snežani Banković uskraćena osnovna građanska i politička prava. "Zaključili smo da treba da osudimo pojavu da činjenica da je predsednica SO Knić na porodiljskom bolovanju može poslužiti kao obrazloženje za njeno razrešenje. Smatramo da je time prekršen Ustav, ako se ne varam, član 21, koji se odnosi na zabranu diskriminacije. Smatramo da je reč o diskriminaciji na osnovi pola", kaže ona.

"Još jedan važan razlog je da je njeno političko pravo dovedeno u pitanje na nelegitiman način. Sve zaključke upućujemo Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu, tražeći da oni hitno reaguju da bi sprečili njenu smenu", kaže Vesna Marjanović.

Snežana Banković je u dopisu Odboru navela da je predlog za njeno razrešenje "flagrantno kršenje Ustavom zajamčenih načela rodne ravnopravnosti" i tražila formiranje anketnog odbora radi unapređenja i postizanja ravnopravnosti polova u opštini Knić.

Ombudsman Saša Janković kaže da inicijativa za razrešenje Snežane Banković nije prihvatljiva. "Takav razlog ne bi mogao da se nazove prihvatljivim iz mnoštva razloga, pre svega zato što se time, na neki način, krše prava žena. Tokom sastanka, najmanje jedan odbornik koji je pokrenuo inicijativu je povukao potpis. Apelovao sam na njih, i mislim da niko od njih nije bio svestan posledica koje takvo obrazloženje može da ima. Nadam se da će odustati od te inicijative", kaže Janković.

Snežana Banković je u dopisu Odboru za ravnopravnost polova navela da među potpisnicima predloga za njeno razrešenje nema nijedne odbornice SO Knić.

Pre samo dva dana, potpredsednik Vlade Božidar Đelić izjavio je da suština populacione politike ne sme da se svede na tezu da majke Srpkinje treba da se vrate na ognjišta, rađaju decu i tako vrše patriotsku dužnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 124 idi na stranu