Svedok: Civili nisu naređivali

Nije bilo zajedničke komande na Kosovu koja je imala ovlašćenja da izdaje naređenja vojsci, izjavio u Hagu svedok Božidar Delić.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.06.2005.

13:48

Default images

Svedok odbrane, penzionisani general, na suđenju Slobodanu Miloševiću je rekao da je tzv. zajednička komanda, koju su, prema navodima optužnice, činili predstavnici vlasti, policije i vojske, zapravo bila koordinaciono telo koje je koordiniralo aktivnosti različitih društvenih subjekata.

Svedok je rekao da je naziv "zajednička komanda" nesrećno izabran jer unosi zabunu da je reč o telu koje je imalo ovlašćenja da komanduje, što nije tačno. Delić je izjavio da je da je kao oficir VJ primao naređenja isključivo od generala Vladimira Lazarevića, koji mu je, kao komandant Prištinskog korpusa, bio nadređen. "Nikada ne bih prihvatio da izvršim naređenje nekog civila", izjavio je Delić komentarišući navode optužnice da je "zajednička komanda" izdavala naredbe vojsci. 

Delić, pod čijom se komandom za vreme sukoba na Kosovu nalazila 549. motorizovana jedinica VJ, izjavio je da su netačne tvrdnje zaštićenog svedoka Tužilaštva K41, koji je izjavio da su pripadnici te jedinice u nekoliko sela u regionu Prizrena počinili zločine nad civilima. Svedok K41, koji je rekao da je bio u sastavu pomenute jedinice, ispričao je da je vojska imala naređenja da proteruje civile, da pali sela, a da je u selu Ješkovo ubila 14 civila, među njima i jednu bebu.

"Svedočenje K41 potpuna je neistina i to može da potvrdi svaki pripadnik moje jedinice, svaki starešina. Taj svedok bio je pripadnik intendantske jedinice, koja nije učestvovala u borbi i nije bila na mestu gde se borba odvijala. Razlozi njegovog svedočenja su druge prirode", rekao je Delić. On je rekao da je u Ješkovu poginulo devet pripadnika OVK, a da nije bilo stradalih među civilima. To su, prema njegovim rečima, potvrdili i pripadnici Verifikacione misije OEBS-a. Imena poginulih u toj operaciji navedena su i u knjizi jednog od zapovednika OVK Rustema Mustafe, dodao je svedok.

Razmatrajući Delićeve navode sudsko veće je pitalo da li je, u obračunu s pripadnicima OVK u tom selu, vojska reagovala nesrazmernom silom, budući da je u akciji protiv, kako se pretpostavljalo, 25-30 terorista angažovano 600 vojnika i šest tenkova. Delić je odgovorio odrečno, rekavši da je bilo blokirano područje mnogo šire od jednog sela. Delić je rekao da je procena vojske bila da se u Ješkovu nalazilo više terorista i da je moguće da su se neki povukli u druga sela, javlja specijalni izveštač B92 Ljubica Gojgić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

8 h

Podeli: