Protest radnika "Kostolca"

Izvor: B92

Subota, 31.07.2004.

10:16

Default images

Zaposleni u pet kostolačkih preduzeća koja treba da budu izdvojena iz EPS protestovali su i u subotu.

Radnici zahtevaju hitno zaustavljanje procesa restrukturiranja do postizanja dogovora sindikata zaposlenih, poslovodstva i Vlade Srbije o socijalnom programu. Oko 100 radnika u subotu ujutro se okupilo ispred zgrade Direkcije kostolačkih kopova, posle čega su oko 11:00 simbolično blokirali požarevačke rampe na auto-putu Beograd-Niš.

Radnici su potom došli ispred zgrade Skupštine opštine Požarevac, gde su predsedniku SO Dušanu Vujičiću i opštinskim funkcionerima, opet simbolično, ostavili nekoliko džakova uglja. Kasnije su se zaposleni opet okupili ispred zgrade Direkcije kopova, ali u nešto većem broju jer su im se pred tom zgradom pridružili radnici "Elektrodistribucije Beograd", njih oko 60.

Za nedelju u 8:00 najavljeno je novo okupljanje, posle čega će radnici krenuti ka selu Drmno, gde nameravaju da blokiraju jedan od separatora, rekao je za B92 član Štrajkačkog odbora Ljubiša Lazić. Član Odbora Zoran Marjanović kaže da protesti i štrajk zaposlenih u pet preduzeća mogu prestati samo ako neko iz Vlade Srbije i poslovodstva “Kostolca” razgovara sa zaposlenima, za B92 javlja Radoslavka Despotović.

Ministar rudarstva i energetike Radomir Naumov izjavio je u subotu uveče da zahtevi štrajkača Javnog preduzeća "Površinski kopovi Kostolac" neće biti ispunjeni.

"Planom ministarstva predviđeno je izdvajanje delatnosti koje nisu u direktnoj funkciji proizvodnje električne energije", kazao je Naumov televiziji Studio B. Prema planu Elektroprivrede Srbije, Površinski kopovi "Kostolac" izdvajaju se u samostalna preduzeća.

Naumov je kazao da proces restrukturiranja mora da se nastavi. "Organizacije koje se izdvajaju uživaće apsolutno našu pažnju i niko neće ostati bez posla i biti oštećen time što se vrši ovo izdvajanje iz elektroprivrede", kazao je Naumov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: