Holkeri i Solana o Kosovu

Izvor: B92

Petak, 30.04.2004.

14:03

Default images

Hari Holkeri sastao se u Briselu sa Havijerom Solanom. Razgovarali su o situaciji na Kosovu.

Šef UNMIK-a Hari Holkeri to je izjavio posle razgovora sa visokim predstavnikom Evropske unije za bezbednosnu i spoljnu politiku Havijerom Solanom. Šef UNMIK-a je dodao da je sa Solanom razgovarao "o mnogim pitanjima, počev od poboljšanja bezbednosti na Kosovu, pa do decentralizacije i plana o sprovođenju standarda".

Sastanak Havijera Solane i Harija Holkerija u Briselu bio je prilika za ocenu razvoja situacije nakon poslednjeg talasa nasilja na Kosovu, prenosi izvor blizak Solani. Solana je ponovio da primena standarda za Kosovo, a pre svega opšte bezbednosti, još uvek ne ide očekivanom brzinom i da je dijalog dve zajednice ključan za njihovo sprovođenje. "Primena standarda je presudna za bilo kakav razgovor o budućem položaju pokrajine", rekao je Solana.

Holkeri je ocenio da se situacija danas polako vraća pod kontrolu o čemu svedoči nedavni primer mirnih, albanskih demonstracija u Prištini. Holkeri i Solana su se složili da su tri prioriteta na Kosovu – obnova porušenog uključujući i verske objekte, primena standarda i ekonomski oporavak. Solana je istakao lično uverenje da Eu mora da ponese veću odgovornost za rešavanje problema na Kosovu. "Još uvek je rano za detalje", rekao je Solana, "ali Evropa ima istorijsku odgovornost za ovaj deo kontinenta i morala bi značajnije da se uključi u rešavanje problema."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: