Ponedeljak, 24.06.2002.

19:22

Pavkovic ukazom smenjen, postavljen Branko Krga

Izvor: B92

Default images

Predsednik Jugoslavije Vojislav Kostunica doneo je u ponedeljak Ukaz o prestanku profesionalne vojne sluzbe dosadasnjeg nacelnika Generalstaba VJ Nebojse Pavkovica. Ova odluka doneta je na osnovu predsednikovih ustavnih i zakonskih ovlascenja, navedeno je u saopstenju iz Kostunicinog vojnog kabineta. Prema odluci, general-potpukovnik Branko Krga zastupace nacelnika Generalstaba pored svoje redovne duznosti.

Ukaz o penzionisanju Nebojse Pavkovica, predsednik Kostunica je doneo nakon sto su na sednici Vrhovnog saveta odbrane, predsednici Srbije i Crne Gore Milutinovic i Djukanovic, zahtevali da sa Pavkovicem odu jos neki generali, na celu sa nacelnikom Uprave Bezbednosti Acom Tomicem. Kostunica je odbacio ovaj zahtev i odlucio da Pavkovica smeni svojim Ukazom.

U izjavi za Televiziju B92, jugoslovenski predsednik Vojislav Kostunica obrazlozio je ovaj svoj potez: "Jedan covek ne moze biti vazniji od institucije na cijem je celu, a posebno ne od drzave ciji je gradjanin. To vazi i za general-pukovnika Nebojsu Pavkovica. Kolike god da su zasluge generala Pavkovica u vreme 1999. godine, sada su i vojsci i drzavi potrebna neka druga i drugacija umeca. Moram da kazem da mi je izuzetno zao sto je general Pavkovic odlucio da ode ovako nevoljnicki, sto je pomislio da je on iznad vojske, a vojska iznad drzave. Zbog civilne kontrole i zbog demokratije, a i zbog ocuvanja vojske kao institucije, odlucio sam se na danasnji potez. Nemam nameru da polemisem sa Nebojsom Pavkovicem, jer bi to bilo jeftino politikantstvo koje ne dolikuje ni meni kao predsedniku drzave, ni njemu kao oficiru. Uveren sam da ce novonaimenovani zastupnik Generalstaba general-potpukovnik Branko Krga i svi ostali oficiri i vojnici Vojske Jugoslavije kao i dosad casno i odgovorno ispunjavti svoje zatatke", rekao je Kostunica.

U izjavi za Radio B92 Zoran Dragisic sa Fakulteta za civilnu odbranu o pravnom utemeljenju Ukaza Vojislava Kostunice o smeni generala Pavkovica: "On vojskom rukovodi u ratu i miru u skladu sa odlukama Vrhovnog saveta odbrane, iz cega se da zakljuciti da su odluke VSO obavezujuce za predsednika republike, medjutim, ovaj Zakon o Vojsci Jugoslavije u svom clanu 16 kaze da generali i staresine na duznosti za koje je formacijom utvrdjen cin generala rasporedjuje predsednik republike. Dakle, predsednik republike sa te strane, u skladu sa zakonom mogao da smenjuje, ako moze da postavlja. O tome ce sigurno u narednim danima biti dosta price", kaze Dragisic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: