ZORAN LILIC OSNOVAO SRPSKU SOCIJALDEMOKRATSKU PARTIJU

Izvor: B92

Nedelja, 12.11.2000.

14:17

Default images
Bivsi visoki funkcioner SPS i bivsi jugoslovenski predsednik, Zoran Lilic, osnovao je Srpsku socijaldemokratsku partiju. U izjavi za za Radio B92 Lilic je rekao da su ovu stranku stvorili bivsi ugledni socijalisti koji zele da daju doprinos stabilizaciji prilika u zemlji i boljem odnosu sa medjunarodnom zajednicom. “Zelimo da stvorimo uslove za parlamentarnu demokraticnu drzavu u kojoj nijedan pojedinac ne moze sam da odlucuje o zivotu i smrti bilo kojeg gradjanina”, rekao je Lilic. On je kao osnovne principe Srpske socijaldemokratske partije naveo bolju saradnju sa susednim zemljama i Evropom i svetom u celini, kao i povrtak u medjunarodnu zajednicu. prema njegovim recima, stranka ce se zalagati za povratak Srba na Kosovo "kako se vise ne bi govorilo o laznom suverenitetu i integritetu. Postovacemo svoj narod kao i sve nacionalne manjine”.

"Zelimo presvvega da sacuvamo obraz levici i da omogucimo da svi oni casni, posteni i iskreni levicari iz levog centra mogu da nadju svoj prostor za svoje delovanje. Zelimo da omogucimo delovanje i onima kod kojih za to postoji zelja, a do sada nisu bili clanovi bilo kojih partija. Zelimo da budemo pratija kakva je prepoznatljiva u evropskim okvirima, jedna moderna partija levice", dodao je Lilic.

On nije zeleo da precizira ko su razocarani socijalisti koji su ucestvovali u osnovanju nove stranke, najavivsi da ce ta imena biti objavljena tokom naredne nedelje. Govoreci o predstojecim izborima u Srbiji, Lilic je za Radio B92 rekao da ce njegova nova stranka "uciniti napor" da na njih izadje, kao i da ce "imati sta da poruci nasim gradjanima i sta da kaze o svojim politickim protivnicima". "Sve u interesu stabilizacije ukupnih odnosa u republici Srbiji, trazicemo resenja na stvaranju jedne crvste zajednice sa Crnom Gorom, i na taj nacin stvaranju uslova da konacno krenemo u ono sto smatram da je najbitnije, a to je popravljanje ukupnog standarda i ukupne ekonomske pozicije nase drzave i ovde, a kasnije i u svetu", rekao je on.

Lilic je dodao da je njegova stranka obnovljena Srpske socijaldemokratska partija koju je 1903. godine osnovao Dimitrije Tucovic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

9 h

Podeli: