SPEKULACIJE O ODLASKU MILOSEVICA UZ GARANCIJE

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.06.2000.

20:42

Default images
“Njujork tajms” tvrdi da Sjedinjene Americke Drzave, zajedno s nekim saveznicima u NATO i Rusijom, razmatraju mogucnost da se jugoslovenskom predsedniku Slobodanu Milosevicu dozvoli odlazak s funkcije uz garanciju njegove sigurnosti i imovine. Visoki funkcioneri SAD i NATO, na koje se poziva list, ocenili su da su razgovori delikatni i neformalni, isticuci da sama americka administracija ne priprema nikakvu ponudu Milosevicu. "Ako bismo dobili tvrdu i cvrstu ponudu koja bi Milosevica mogla da makne s vlasti, morali bismo veoma dobro razmisliti pre no sto kazemo - ne", rekao je jedan funkcioner americke vlade, koga citira “Njujork tajms”. Moskovski Interfaks navodi ruske diplomatske izvore koji kazu da "nema nikakvu osnovu" tvrdnja “Njujork tajmsa” da je Moskva ukljucena u neformalne razgovore o azilu za Milosevica. “Njujork tajms” tvrdi, takodje, da su se Americi i Grckoj poslednjih nedelja obracali navodni emisari Milosevica, ali da je nejasno da li su oni bili stvarno ovlasceni i da li je Milosevic ozbiljno zainteresovan za neku nagodbu. List, najzad, tvrdi da da je pitanje Miloseviceve buducnosti pokrenuo americki predsednik Bil Klinton prilikom nedavnog susreta s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Moskvi. Putin je, prenosi Rojters, navodno na to rekao Klintonu da bi Majami za Milosevica bio isto tako dobro mesto kao i Moskva. SAD su danas demantovale informacije da razmatraju sporazum koji bi omogućio predsedniku SRJ Slobodanu Miloševiću da napusti svoju funkciju u zamenu za egzil u inostranstvu i garancije za njegovu imovinu. Portparol Stejt dipartmenta Ričar Baučer rekao je novinarima da u tim navodima "nema ničeg istinitog". "Jedino mesto gde Milošević može da razmišlja da otputuje jeste Hag", dodao je portparol. Ruski ministar inostranih poslova Igor Ivanov ocenio je danas da su tvrdnje o tome da je Moskva umesana u pregovore oko pruzanja sanse jugoslovenskom predsedniku Slobodanu Milosevicu da dobije azil i mirno ode sa vlasti, samo "bujna masta", javlja Rojters. "Ne vode se nikakvi tajni razgovori izmedju Rusije i SAD o sudbini jugoslovenskog lidera Slobodana Milosevica", izjavio je Ivanov, i dodao: "Potrebno je imati jako bujnu mastu, a ocito je da izvori ‘Njujurk tajmsa’ imaju samo to".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

16 h

Podeli: