"Savezni i republički vrh znali za izvoz oružja iraku"

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.11.2002.

10:33

Default images

Međunarodna krizna grupa ocenjuje u novom izveštaju da su vojni vrh, Savezna vlada, kao i mnogi savezni i republički funkcioneri, te jugoslovenski predsednik Vojislav Koštunica, bili obavešteni o trgovini oružjem sa Irakom.

Politički analitičar beogradske kancelarije Međunarodne krizne grupe Jelena Milić rekla je Radiju B92 da je jugoslovensko ministarstvo inostranih poslova u januaru ove godine skrenulo pažnju Saveznoj vladi, republičkom i saveznom ministarstvu unutrašnjih poslova, ali i Generalštabu i Ministarstvu odbrane na štetu koju državi pričinjava trgovina sa Irakom. O tome kako je Međunarodna krizna grupa došla do tih informacija Jelena Milić kaže: "Pre jedno dva do tri meseca do Međunarodne krizne grupe je došla, po meni, neobična informacija od predstavnika republičkih vlasti, da je Savezna vlada u januaru ove godine potvrdila ili dala zeleno svetlo za dalju trgovinu oružja sa Irakom. Meni je lično, moram priznati bilo krajnje neobično i zabrinjavajuće, pa smo onda kao MKG stupili u kontakt sa predstavnicima SMIP-a i na kraju smo ljubaznošću i profesionalnošću ministra Svilanovića dobili dva dokumenta na koja se MKG zvanično poziva i u kojima se jasno vidi da su i SMIP i Savezna vlada obratili adekvatnu pažnju na činjenicu da bi nastavak nedozvoljene trgovine i nekontrolisana trgovina oružjem mogla imati velike implikacije na zemlju. Znači, radi se o jednom dokumentu iz januara meseca ove godine, koju je Savezno ministarstvo spoljnih poslova uputilo Saveznoj vladi, a Savezna vlada usvojila. Uz to, radi se o dodatnom dokumentu, to je dokument Saveznog ministarstva spoljnih poslova koje je ono uputilo nadležnim ministarstvima unutrašnjih poslova, Upravi carina i Generalštabu, dakle svim nadležnim organima koji se time bave, još jednom ističući koje su to rezolucije Saveta bezbednosti na koje se zemlje odnose", rekla je Milić.

Čelni ljudi jugoslovenske diplomatije nisu bili dostupni u ponedeljak da potvrde ili demantuju informacije objavljene u izveštaju Međunarodne krizne grupe, a u vrlo šturom saopštenju dostavljenom medijima SMIP navodi da »s pažnjom očekuje« objavljivanje njegove konačne verzije, jer nisu upoznati sa informacijama koje se u izveštaju navode. "Takve ocene odražavaju nepoznavanje načina rada vlade i odnosa između vlade i predsednika. Do sada slične ocene nisu iznošene od bilo kojeg zvaničnika drugih država ili UN", navodi se u saopštenju. SMIP podseća da je Savezna vlada u poslednjih nekoliko nedelja preduzela "veoma odlučne korake" kako bi lica odgovorna za kršenje sankcija UN bila kažnjena, trgovina oružjem u potpunosti bila podvrgnuta kontroli.

S druge strane, Savezni premijer Dragiša Pešić, odbacio je navode Međunarodne krizne grupe. On je našem radiju rekao da niko od ministara u Saveznoj vladi nije imao saznanja o bilo kakvoj saradnja vezanoj za trgovinu oružjem ili opremom sa zemljama pod embargom Ujedinjenih nacija: "Nalaženje ili pretpostavljanje da je bilo saznanja od bilo koga jesu insinuacije koje apsolutno odbijam. Savezna vlada je učinila u prethodnom periodu od izbijanja ove afere sve da se utvrde pune činjenice i da se istina u vezi sa tim prezentira kako domaćoj, tako i međunarodnoj javnosti. Mi smo s tim u vezi formirali i državnu komisiju, formiran je i Anketni odbor od strane Savezne skupštine i s tim u vezi ja se nadam da će vrlo brzo biti poznate činjenice i da će se jednostavno izaći sa svim onim u javnosti što je eventualno bilo vezano za trgovinu, naoružanje i vojnom opremom sa zemljama koje su pod sankcijama UN", kazao je Pešić.

U izveštaju Međunarodne krizne grupe navodi se da lista mogućih umešanih osoba, pored jugoslovenskog predsednika i saveznog premijera, uključuje i ministra odbrane Velimira Radojevića, republičkog ministra policije Dušana Mihajlovića i čefa vojne kontraobaveštajne službe Acu Tomića. U izvečtaju se navodi i da bi pojedinci i kompanije koji su povezani sa Demokratskom strankom Srbije, Demokratskom strankom, Socijalističkom narodnom partijom i Novom demokratijom "takođe mogli biti umešani u ove poslove".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: