RIK odbacio žalbu DSS-a

Izvor: B92

Četvrtak, 17.10.2002.

17:05

Default images

Republička izborna komisija odbacila je kao neosnovan prigovor Demokratske stranke Srbije na izveštaj o rezultatima izbora za predsednika Srbije. U prigovoru DSS-a stoji da su u toku izbornog postupka RIK i Ministarstvo za državnu upravu izvršili povredu izbornog prava neažuriranjem biračkih spiskova i onemogućavanjem uvida u jedinstven birački spisak.

Sekretar Komisije Ljiljana Benać-Šantić, međutim, tvrdi da ova Komisija nije nadležna da izdaje nalog Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu da izvrši proveru biračkih spiskova. “To ministarstvo je zaduženo samo za nadzor biračkih spiskova, a ne za ažuriranje“, istakla je Ljiljana Benać-Šantić: "Osim toga, prigovorom je traženo da se da primeren rok Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu za ažuriranje biračkih spiskova. Kao što se zna, biračko pravo je vezano za određene činjenice koje se utvrđuju službenim putem i praktično broj birača se menja iz dana u dan. I treći razlog koji su naveli, jeste da se posle tako utvrđenog i ažuriranog biračkog spiska, utvrde stvarni rezultati izbora. Naravno, zakon ni taj termin stvarnih rezultata izbora ne poznaju, već poznaju utvrđivanje rezultata izbora, na biračkom mestu što radi birački odbor, a Republička izborna komisija na osnovu podataka svih biračkih odbora utvrđuje rezultate izbora za celu republiku", rekla je Benać-Šantić.

Član Republičke izborne Komisije iz DSS-a Zoran Lončar izjavio je da je današnja rasprava u Komisiji nesumnjivo dokazala da birački spiskovi nisu sređeni. "DSS, s obzirom na nagoveštaj od pre neki dan da će iskoristiti sva pravna sredstva koje joj zakonodavstvo ostavlja, verovatno za pretpostaviti da će u naredna 24 sata pošto dobije odgovor Republičke izborne komisije na prigovor kojim se taj prigovor odbija, izjaviti žalbu Vrhovnom sudu Srbije, i nakon toga postoji rok od 48 sati u kome je Vrhovni sud Srbije dužan da donese svoju odluku o toj žalbi", kaže Lončar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: