Opozicija – aktivnosti posle mitinga

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.04.2000.

20:52

Default images
Predsednik Socijaldemokratije Vuk Obradovic uputio je u ponedeljak poziv liderima najvecih opozicionih stranaka i koalicija da u cetvrtak 27. aprila nastave dogovor o zajednickom delovanju. Kako je za nas program izjavio zamenik predsednika stranke Slobodan Orlic na sastanku ce biti vodjena rasprava o aktivnostima udruzene opozicije posle beogradskog mitinga.

"Javnosti je poznato da su se dosad po tom pitanju artikulisala cetiri stava. Prvi je predlog Srpskog pokreta obnove da treba sacekati reakciju rezima i ukoliko je ne bude izvrsiti dodatni pritisak i ici na ponovno okupljanje ili na neke druge vidove pritiska. Drugi je predlog Saveza za promene da se krene u akciju skupljanja 100.000 potpisa koji su neophodni da bi se u Skupstini Srbije predlozilo raspisivanje referenduma o odrzavanju prevremenih parlamentarnih izbora, zatim predlog Pokreta za demokratsku Srbiju o istovremenom odrzavanju mitinga udruzene opozicije u svim gradovima, sto bi bio svojevrsni narodni referendum i predlog cetvrti Socijaldemokratije – naime nasa zelja je da se sa tog sastanka uputi zahtev vlastima da hitno izvrse deblokadu drzavnih medija, da prestanu sa klevetanjem politickih neistomisljenika, i deobama naroda na patriote i izdajnike i otvore svoje programe za predstavnike udruzene opozicije, i da ukoliko to ne ucine u trazenom roku onda bi organizovali svakodnevne proteste u Makednoskoj i Takovskoj ulici u Beogradu i ispred dopisnistava drzavnih medija medija u Srbiji", izjavio je Orlic.

“Nista se u Srbiji ne moze promeniti bez raspisivanja republickih izbora”, rekao je dr Zoran Sami, clan Izvrsnog odbora Demokratske stranke Srbije, na konferenciji za novinare ove stranke. Donosenjem Zakona o lokalnoj samoupravi, vlast je stvorila mogucnost da se raspisu separatni lokalni izbori, podsetio je Sami i rekao da je ekspertski tim predstavnika stranaka i koalicija udruzene demokratske opozicije pripremio strategiju da opozicija i na takve izbore izadje. O detaljima sa sastanaka ekspertskog tima, on je rekao: "DSS je ponudila tekst koji definise postupak za utvrdjivanje zajednickih kandidata, posto smo se dogovorili na ekspertskom timu da ne govorimo detalje – necu taj tekst sada komentarisati. Treba reci da ako ima razlike u pristupu poslu koji radimo, razlika je u tome sto neke stranke razlicito gledaju na tempo kojim ovaj posao treba da se zavrsi", izjavio je Sami.

Opoziciju, pored rezima, cesto napadaju “i neki drugi koji se zalazu za smenu rezima, ali istovremeno zagovaraju stav da ne valja nijedna opoziciona stranka", rekao je dr Zoran Sami, clan Izvrsnog odbora DSS-a, na konferenciji za novinara ove stranke i dodao da opozicija za stanje u Srbiji ne snosi nikakvu odgovornost:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: