Pitanja krivice i odgovornosti dominirale u raspravi o srpsko-albanskim odnosima

Izvor: B92

Nedelja, 09.04.2000.

19:33

Default images
U Budimpesti je u subotu uvece zavrsen Medjunarodni skup na temu "Albanci i susedi", koji je organizovala americka fondacija Projekat za etnicke odnose. Na tom dvodnevnom skupu ucestvovali su predstavnici Albanaca sa Kosova, iz Crne Gore, Albanije i Makedonije, predstavnici Srba sa Kosova i nekih od opozicionih stranaka iz Srbije, kao i predstavnici vlasti iz Crne Gore. Na konferenciji za novinare, odrzanoj po okoncanju tog skupa, jedan od lidera Srba sa Kosova Momcilo Trajkovic javno je ponovo pozvao predsednika Demokratskog saveza Kosova Ibrahima Rugovu da razgovor, ali on na taj poziv nije reagovao. Rugova je ponovio svoj stav da je "nezavisno Kosovo, sa garancijama za sve ostale nacionalne zajednice, najbolje resenje". Jedan od ucesnika ovog skupa, predsednik Foruma za etnicke odnose Dusan Janjic u izjavi za B292 rekao je da su pitanja krivice i odgovornosti dominirale u raspravi o srpsko-albanskim odnosima. Iako obe strane snose krivicu, naglasavao sam da se sada treba baviti pragmaticnim pitanjima, kaze Janjic i objasnjava: "Realnost je da je Kosovo trenutno de facto van Srbije – dakle najveca odgovorost za stanje na Kosovu, za kidnapovanje, za sve sto se desava, je na albanskim liderima i medjunarodnoj zajednici. Srpska odgovornost je da konstituisu jednu cvrstu politiku same Srbije i pitanja Kosova i da traze saveznike u medjunarodnoj zajednici i na Balkanu. Interesantno je da je ovakva pozicija naisla na odobravanje cak najradikalnijih Albanaca", rekao je Janjic.

Dusan Janjic ocenjuje da su i na ovom skupu razlike u stavovima samih Albanacana bile uocljive, ali da one nisu sustinske: "Evidentno je da svi Albanci imaju nacionalisticku ili manje nacionalisticku zelju za ono sto se zove izgradnja i jacanje osobenog albanskog identite i unutar albanskih odnosa. I to je podstaklo strah kod mnogih u medjunarodnoj zajednici, i o tome se vrlo ozbiljno razgovaralo. Trazilo se i pojedinacno izjasnjavanje svih albanskih predstavnika po pitanju straha od Velike Albanije. To je ucinjeno da se proveri koliko sadasnji haos na Kosovu i taj snazni albanski nacionalizam, a i podrska koji oni imaju u delu medjunarodne zajednice suocava Evropu sa opasnoscu Velike Albanije", izjavio je Janjic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: