NAREDNIH DANA SPISAK SVIH HASKIH OPTUZENIKA?

Izvor: B92

Utorak, 16.04.2002.

20:00

Default images
Iako se pitanje izrucenja optuzenih Haskom tribunalu do pre neki dan predstavljalo kao pitanje ekomskog zivota i smrti ove drzave, ni treci dan po stupanju na snagu Zakona o saradnji sa Hagom, nijedna optuznica protiv jugoslovenskih drzavljana, u utorak do kraja radnog vremena, nije stigla u Okruzni sud u Beogradu, potvrdila je za B92 predsednica ovog suda Vida Petrovic Skero.

I dok javnost ocekuje prva izrucenja ili predaje optuzenika, savezni ministar pravde Savo Markovic najavljuje da ce drzava najverovatnije u narednim danima objaviti spisak svih haskih optuzenika u Jugoslaviji i ujedno im uputiti javni poziv da se dobrovoljno predaju.

"U nasem ministarstvu smo dosli do ideje da bi mozda bilo dobro da se objavi spisak optuzenih, koji su optuzeni do stupanja na snagu Zakona, kako to pise u Zakonu u clanu 39, kako bi imali mogucnost da se dobrovoljno predaju i kako bi savezna vlada i vlada republike clanice, ciji je drzavljanin optuzen, dali garancije da se mogu braniti sa slobode. To je jos uvek samo na nivou ideje i razmisljanja. Mislim da je ta ideja dosta dobra, da bi na taj nacin ljudima pruzili jos jednu sansu da to dobrovoljno urade i da vlada kasnije pruzi sve garancije da se oni brane sa slobode", rekao je Markovic.

U javnosti se nakon poslednjih izjava drzavnih funkcionera stvorila i svojersna neoumica oko toga sta je zapravo dobrovljna predaja Tribunalu.

Po jednom tumacenju, pod predajom se podrazumeva direktan odlazak optuzenog u kancelariju Haskog suda i dogovor o transferu. Druga dilema je, da li se pod predajom podrazumeva situacija u kojoj se optuzeni prijavi za dobrovoljni odlazak u Hag, samo pre nego sto po njega dodju domaci istrazni organi. Ministar Savo Markovic kaze da bi tako trebalo da bude po Zakonu, "ako bi se to tumacilo sticti juris". "Ali mislim da, s obzirom na ukupnu drustvenu situaciju, na polozaj okrivljenih, zaista to treba malo sire tumaciti. Ko se odazove pozivu, trebalo bi shvatiti kao dobrovoljnu predaju. To je moje misljenje, a da li ce ono preovladati, zaista ne znam", dodao je on.

Ministar Markovic nije mogao da precizira kada bi mogla da se ocekuju prvi odlasci optuzenika u Hag. "Videcemo kako ce teci ova ideja sa objavljivanjem spiska. Neki dan treba da protekne, a posle toga ce teci procedura, koja traje nekih desetak, ili mozda dan, dva vise, s obzirom na postu, na dostavljanje... Mozda neke dve nedelje, ne mogu da budem apsolutno precizan", rekao je on.

Savezni ministar unutrasnjih poslova Zoran Zivkovic kaze da to nije nova ideja, ali da su optuzeni u poslednjih nekoliko meseci vise puta pozivani da se predaju: "Ne vidim nista lose u tome da se to ponovi jos jednom, ako to nije nacin za odugovlacenje sprovodjenja Zakona o saradnji sa Tribunalom. Svi koji su optuzeni znaju da su optuzeni vec dugo. Imali su dovoljno vremena da se odluce i da se predaju sami. Neki od njih su cekali Zakon, zakon je donet. Prema tom, imali su dovoljno vremena da razmisle. Ocekujem da ministar pravde pocne taj ceo proces, a to znaci da posalje nadleznom tuzilastvu zahteve za isporuku. Oni koji su optuzeni mogu da se predaju i sami, to bi bilo najbolje", rekao je Zoran Zivkovic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Podeli: