PLAN RESENJA KRIZE: GODINU DANA BEZ SUKOBA U DOS

Izvor: B92

Utorak, 11.12.2001.

18:00

Default images
Potpredsednik Savezne vlade Miroljub Labus i ministar inostranih poslova Goran Svilanovic predlozili su plan za resenje krize u DOS kojim se u prvoj tacki predvidja moratorijum na sukobe u trajanju od godinu dana dok ne bude dovrsena rekonstrukcija federalne drzave. U ostalih 7 tacaka plana, koji u sredu objavljuje "Glas javnosti", Labus i Svilanovic predlazu povratak Demokratske stranke Srbije u vlast, rekonstrukciju Vlade, izbor novog predsednika Skupstine, precizan mandat Vlade i Poslanicke grupe DOS u Skupstini, usvajanje novog Ustava Srbije, sankcije prema partijama koje krse novi dogovor, kao i drustveni dogovor o solidarnosti DOS i sindikata radi srazmernog snosenja tereta reformi.

Labus i Svilanovic u planu, takodje, navode ustupke koji treba da ucine i DOS i DSS. Ustupci DOS bi trebalo da budu rekonstrukcija Vlade na osnovu analize rada ministara, ponovni izbor predstavninika DSS za predsednika Skupstine, da predsednik SRJ Vojislav Kostunica opet bude predsedavajuci DOS i da bude postignuta puna saglasnost o spornim ministarstvima. Ustupci DSS su, prema predlozenom planu, povratak u Vladu, obaveza glasanja u Skupstini u skladu s novim mandatom, puna saradnja s Haskim tribunalom i izbor novog nacelnika Generalstaba Vojske Jugoslavije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: