DOS ZA SMENU MARSICANINA

Izvor: B92

Utorak, 04.12.2001.

18:00

Default images
Sef poslanickog kluba DOS u Skupstini Srbije Cedomir Jovanovic izjavio je za B92 da je ova poslanicka grupa pokrenula inicijativu za smenu predsednika republickog parlamenta Dragana Marsicanina. Potrebno je redefinisati odnose unutar koalicije zbog, kako Jovanovic kaze, odluke Demokratske stranke Srbije da promeni koalicione partnere i odustajanja od svih dogovora na kojima pociva DOS. "Gospodin Marsicanin je na mesto predsednika parlamenta dosao voljom poslanika DOS", istice Cedomir Jovanovic i dodaje: "U medjuvremenu, on je kao potpredsednik DSS poceo da zastupa iskljucivo interese svoje stranke i da stiti interese neformalne koalicije u parlamentu kojom je zamenio koaliciju DOS. Tri puta je ta stranka zajedno sa socijalistima i radikalima pokusala da spreci donosenje zakona koje je predlozila republicka vlada, zakona koje su u inicijativi podrzali poslanici te stranke cime je jasno da je njihova osnovna namera upravo bila osporavanje republicke vlade, izazivanje kriza kako bi se sve ono sto mi radimo dodatno otezalo i republicka vlada konacno savladala".Sef poslanickog kluba DSS Dejan Mihajlov kaze u izjavi za B92 da ova inicijativa jos nije usla u proceduru. "Moglo se ocekivati da ce DOS reagovati, kako bi se skrenula paznja sa dogadjaja oko glasanja o zakonu o radu i to je akt koji je suprotan koalicionom sporazumu DOS", tvrdi Mihajlov: "DSS nije, naravno, i to svi mogu da vide, stupila u koaliciju sa SPS ili nekim drugim ako je glasala protiv Zakona o radu u nacelu.

Podseticu da je DS zajedno sa SPS, a protiv nase volje, izglasala Zakon o privrednim komorama, sa Strankom srpskog jedinstva izglasala zakon za razvoj srednjih i malih preduzeca protiv nase volje i da su, recimo, sa SRS glasali protiv imenovanja Jelisavete Vasilic na mesto predsednika Viseg privrednog suda. Ovo je pokusaj da skrene paznja sa pravih stvari i mislimo da ce ovo dodatno da destabilizuje situaciju u drzavi, da reforme koje su ionako spore jos vise uspori i ja ne znam cemu sve ovo vodi i kome odgovara da izaziva konfuzije i sukobe u drzavi".

Predsednik Demokratskog centra Dragoljub Micunovic izjavio je FoNetu da bi vanredna sednica Predsednistva Demokratske opozicije Srbije mogla da bude odrzana krajem ove nedelje, najverovatnije u cetvrtak ili petak.

Govoreci o proceduri kada je u pitanju zahtev za smenu predsednika parlamenta, Dragan Marsicanin je u utorak uvece gostujuci na RTS rekao: "Kad se trazi hitan postupak, o tome se odmah odlucuje. Pretpostavljam da ce DS uspeti - jer se ne radi o DOS, o Cedi Jovanovicu, radi se o Zoranu Djindjicu, a tu su i poslanici drugih stranaka koji su zapravo zarobljenici te koalicije, koje same ne mogu da deluju na politickoj sceni, one su potpuno zavisne od te koalicije i moraju da slede stavove DS – da obezbede vecinu i ocekujem da ce neke od opozicionih stranaka da se tome pridruze i to je to".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: