DJINDJIC: PODRSKA REFORMSKOJ POLITICI VLADE

Izvor: B92

Četvrtak, 08.11.2001.

18:00

Default images
Posle jucerasnjeg sastanaka sa predstavnicima Komiteta americkog kongresa za medjunarodnu saradnju i ekonomsku pomoc premijer Srbije Zoran Djindjic izjavio je za "Glas Amerike" da je osnovna paznja posvecena kako je rekao istorijskoj temi, redukciji i reprogramu jugoslovenskog duga Pariskog kluba u kojem jednu od glavnih reci vode Amerikanci, javlja za B92, novinar "Glasa Amerike" Milan Pavlica. "Cilj nam je da redukujemo dugove za 50 do 70 odsto i imam utisak da smo se priblizili optimumu koji smo zahtevali, a to je redukcija vecine dugova i reprogram ostatka", izjavio je Djindjic u tv studiju "Glasa Amerike". Sto se tice bilateralne saradnje odnosno ekonomske pomoci Djindjic je izrazio uverenje da su kljucni ljudi u Kongresu shvatili da je ne treba uslovljavati. "Srpska delegacija pokusava da u americkom budzetu za narednu godinu ne bude predvidjeno da prva transa pomoci od 24 miliona dolara bude iskoriscena za isplatu jugoslovenskih dugova".

"Sto se tice tog konkretnog iznosa imali smo dosta teske razgovore jer je ovo teska budzetska godina i za Ameriku. Ali smo postigli odredjene pomake, sto je posledica razgovora sa predsednikom Busom. Bili smo prijatno iznenadjeni – dobili smo ponudu koja je blizu onome sto smo mi sa svojim optimalnim proracunima pravili", kaze Djindjic.

Govoreci o sastanku sa predsednikom Busom u utorak, Djindjic je rekao da je stekao utisak da je americka administracija vrlo naklonjena Srbiji.

"Meni se prvi put desilo da posle prvih pozdravnih recenica kazu - recite sta su nasi problemi i kako mozemo da mu pomognemo. Ranije u tim razgovorima je najpre bio katalog problema i zahtev da se od nase strane objasni kako stoji stvar sa tim – Hag i druge stvari. I mi smo bili iznenadjeni sad jer nije bilo tog prvog dela. Nasi sagovornici su bili vrlo instruisani i znali su sve podatke i vrlo blagonakloni i razgovorali smo o tome kako da izdvejstvujemo da u kongresu i Senatu nasi zahtevi prodju".

Povodom zahteva za pravima Srba na Kosovu, Djindjic je rekao da su mu americki funkcioneri skrenuli paznju da je njima neprihvatljivo da se koristi izraz kolektivna prava jer to asocira na izolacionizam, vec da se zahtevaju ista odnosno jednaka prava za sve na Kosovu.

Nastavljajuci posetu SAD, delegacija Vlade Srbije, razgovarace i danas na Kapitol hilu sa vise senatora i kongresmena. Najvazniji susret bice sastanak s predsednikom uticajnog senatskog Odbora za spoljnu politiku, demokratskim senatorom Dzozefom Bajdenom. Pored toga, predvidjeno je da se clanovi delegacije sastanu s predstavnicima nevladine organizacije Heritidz faundejsn. Premijer Djindjic dace danas intervju i televizijskoj mrezi Si-En-En.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: