Počinje distribucija hrane za Haiti

Svetski program za hranu saopštio je da počinje veliki program distribucije hrane u prestonici Haitija, Port-o-Prensu.

Izvor: B92

Nedelja, 31.01.2010.

18:30

Default images

Hrana će biti deljena na 16 novoustanovljenih lokacija u gradu, s ciljem da se tokom dve nedelje hranom snabde dva miliona ljudi, saopštio je WFP. Samo će ženama biti dozvoljeno da podignu sledovanje hrane, jer se to pokazalo kao najbolji način da namirnice stigne do onih kojima je najpotrebnija, preneo je Bi-Bi-Si.

Muškarcima će biti savetovano da čekaju ispred centara za distribuciju i isprate žene koje su dobile sledovanje hrane, jer su usamljene žene izloženije potencijalnim napadima.

Program UN za hranu će sarađivati s lokalnim vlastima kako bi se obezbedilo da muškarci nisu izuzeti od sledovanja hrane.

Ta svetska agencija je juče objavila da je počela da deli kupone za podizanje hrane u distribucionim centrima. Svaka porodica imaće pravo na 25 kilograma pirinča, što bi trebalo da bude dovoljno za dve nedelje.

U međuvremenu, Bela kuća u Vašingtonu saopštila je da ulaže napore da se ponovo ustanove redovni letovi za medicinsku evakuaciju teško povređenih Haićana.

Predstavnik Bele kuće rekao je da nije doneta bilo kakva odluka da se letovi obustave, već da su oni bili zaustavljeni zbog ogromnih logističkih teškoća koje zvaničnici pokušavaju da razreše.

Portprol je demantovao izveštaje da je do obustave letova došlo zbog spora oko toga ko treba da plati troškove medicinske nege u SAD.

Preko 500 Haićana je prebačeno u Floridu pre nego što su letovi obustavljeni.

Američki lekari na Haitiju su izrazili strahovanje da će neki pacijenti umreti ako uskoro ne budu prebačeni u SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: