Haiti: I dalje ima preživelih

Spasilačke ekipe izvukle su šesnaestogodišnju devojku iz ruševina u Port-o-Prensu, 15 dana pošto je zemljotres opustošio glavni grad Haitija.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.01.2010.

09:35

Default images

Predsednik Haitija Rene Preval kaže da je oko 170.000 žrtava zemljotresa pronađeno pod ruševinama. Jedna devojčica nađena je živa ispod ruševina kuće, 15 dana posle katastrofalnog zemljotresa koji je pogodio Haiti. Međunarodni monetarni fond saopštio je da će do kraja nedelje poslati 114 miliona dolara Haitiju, što je najveća suma upućena Haitiju posle potresa.

Iako su vlasti nedavno objavile da prekidaju potragu za preživelima, desetine spasilačkih timova nastavljaju da raščišćavaju ruševine, nadajući se da ima još preživelih. Tako je i Riko Dibrivel, posle dve nedelje, ugledao svetlost dana.

Još se ne zna da li je u ruševinama ostao zarobljen u prvom udaru, jačine sedam stepeni Rihterove skale, ili u nekom od pedesetak naknadnih potresa.

"Spasioci su me izvukli, oni su radili na sasavanju drugih, slučajno su me videli i tako sam spasen“, kaže Dibrivel.

"Veoma sam srećna što mi je muž preživeo. Da je umro, ostala bih sama sa decom“, kaže žena spasenog, Nadine Dibrivel

Lekari koji su prvi pristigli u pomoć kažu da je pravo čudo da je Haićanin ostao živ. Prebačen je u bolnicu potpuno dehidriran, sa slomljenom nogom.

„On je očigledno veoma zdrav čovek. Ima povrede na licu i levoj nozi. Upućen je u bolnicu na lečenje. Koliko znamo, on je preživeo zahvaljujući malo vode i hrane koje je imao“, rekla je doktorka Suzan Brigs.

Iz ruševina je do sada spaseno više od 130 ljudi.

Procenjuje se da je 200.000 ljudi poginulo u razornom zemljotresu koji je 12. januara pogodio Haiti, a preko milion i po stanovnika ostalo je bez domova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: