Kopenhagen: Kina uputila kritike

Ponuda SAD da smanji emisiju gasova s efektom staklene bašte za tri odsto do 2020. nije značajna, rekao je vođa kineske delegacije na konferenciji UN-a o klimi.

Izvor: B92

Sreda, 09.12.2009.

01:53

Default images

Su Vei je takođe kritikovao ciljeve Evropske unije i Japana koji se tiču smanjenja emisija ovih gasova do 2020. godine, preneo je Rojters. Jednostrano smanjenje EU od 20 odsto je daleko od dovoljnog, dok Japan postavlja nemoguće uslove u svojoj ponudi za smanjenje od 25 odsto do 2020, rekao je Su.

Vođa kineske delegacije je ukazao da prosečni ciljevi smanjenja emisija tih zemalja do 2020. u odnosu na nivo iz 1990. ne dostižu procente od 25 do 40, koliko je odredio naučni panel UN-a za klimu kako bi se izbeglo najgore u globalnom zagrevanju.

Rojters podseća da je EU ponudila povećanje svoje unilateralne ponude na 30 odsto, ukoliko bi i druge bogate nacije primenile radikalnije mere.

Japan, peti po veličini svetski emiter štetnih gasova, saopštio je da njegov cilj zavisi od ambicioznih ciljeva velikih emitera, uključujući Kinu.

Kina, najveći svetski emiter gasova s efektom staklene bašte, ponudila je usporavanje svojih emisija do 2020. godine, ali je odbacila apsolutno smanjenje, ukazavši da mora da se usredsredi na okončanje siromaštva u zemlji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: