Statut Vojvodine pred Vladom

Radna verzija Zakona o utvrđivanju nadležnosti Vojvodine, kojim se uređuju pitanja od značaja za položaj Vojvodine, objavljeno je na sajtu Vlade Srbije.

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.11.2009.

20:57

Default images

Ako je suditi po najavama predsednika vojvođanske vlade Bojana Pajtića, sve dileme i nesuglasice su otklonjene, pa bi "vojvođansko pitanje" moglo da se nađe pred članovima Vlade već ovog četvrtka, a pred poslanicima u Skupštini Srbije sledeće nedelje. Uprkos Pajtićevom optimizmu iz Lige socijaldemokrata Vojvodine najavljuju da za postojeću verziju zakona neće glasati.

Prema nacrtu zakona o prenosu nadležnosti, koji je objavljen na sajtu Vlade, Vojvodina će imati pravo na kancelariju u Briselu, ali neće moći da sklapa međunarodne, već regionalne ugovore.

Pokrajinska skupština neće moći da donosi odluke sa zakonskom snagom, ali će uređivati i određivati mrežu sudova na svojoj teritoriji.

Imaće razvojnu banku, ali će imovinu pokrajine regulisati poseban zakon.

Predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić optimista je po pitanju usaglašavanja Statuta i pratećeg zakona i veruje da mogućnost osnivanja Razvojne banke, koja će finansirati mala i srednja preduzeća, poljoprivredu i infrastrukturu, pokazuje da novi statut otvara vrata razvoju Pokrajine.
Corax (www.danas.rs)
"Nema značajnih nesuglasica ili dilema oko bilo kog značajnog instituta koji sa sobom nosi poboljšanje kvaliteta življenja građana Vojvodine, a samim tim i Srbije i u tom smislu očekujem da se vrlo brzo ova dva akta i usaglase i donesu i nađu na dnevnom redu Skupštine Srbije i da to bude u interesu svih“, rekao je Pajtić.

Iz Saveza vojvođanskih Mađara stižu informacije da tekst nacrta zakona nije idealan, ali da će ta stranka podržati i zakon i statut, jer ne želi da koči razvoj Vojvodine.

Međutim, iz Lige socijaldemokrata Vojvodine stižu kritike.

Uprkos Pajtićevim tvrdnjama da nesporazuma nema, LSV upozorava da neće glasati za nacrt zakona o prenosu nadležnosti u ovom obliku

"Ne možemo da se složimo s time da Vojvodina nema glavni grad, ne možemo da se složimo s time da nema Vojvođansku akademiju nauka i umetnosti, da ne može da upravlja javnim preduzećima, da nisu definisani izvorni prihodi i imovina Vojvodine", rekao je zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš.

"Mi ćemo napraviti amandmane i insistiraćemo na sastanku sa predsednikom Vlade. Nama nije u cilju da sada pravimo problem ili da zatežemo situaciju, ali nikako nećemo dozvoliti da donošenjem zakona o nadležnostima ili Statuta Vojvodine, građanke i građani Vojvodine budu u podređenom položaju, niti ćemo dozvoliti da Vojvodina usvajanjem ovih akata nešto izgubi", rekao je on.

Predsednik poslaničke grupe vladajuće koalicije "Za evropsku Vojvodinu" Dragoslav Petrović ne vidi razlog za promenu nacrta zakona.

On kaže da će sva pitanja koja su za LSV sporna, kao što su izvorni prihodi i imovina Vojvodine, biti regulisana posebnim zakonima.

Statut Vojvodine i nacrt zakona o prenosu nadležnosti Vojvodini naći će se pred poslanicima skupštine Srbije tokom tekućeg zasedanja u novembru, očekuje predsednica skupštine Slavica Đukić-Dejanović.

Pre toga, o tim temama mora da se izjasni pokrajinska skupština. Iako je sednica vojvođanskog parlamenta zakazana za subotu, na dnevnom redu nema pomenutih akata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: