Stižu Rusi da pripreme posetu

Prethodnica predsednika Rusije Dmitrija Medvedeva, čiji je zadatak da organizuje detalje posete Srbiji, trebalo bi danas da doputuje u Beograd, saznaje "Danas".

Izvor: B92

Utorak, 13.10.2009.

00:18

Default images

Istovremeno,srpsko Ministarstvo unutrašnjih poslova privodi kraju formiranje specijalnog štaba za obezbeđivanje posete najvišeg bezbednosnog rizika. Članovi štaba, osim pripadnika MUP-a, biće i predstavnici BIA i vojnih bezbednosnih službi, kao i zaposleni iz Ministarstva odbrane i Vojske Srbije. Oni će biti veza između MUP-a i pomenutih bezbednosnih službi.

Osnivanje štaba je u završnoj fazi, potvrđeno je “Danasu” u MUP-u.

Zadatak specijalnog štaba je izrada plana bezbednosti i plana obezbeđenja, kao i formiranje najužeg tima ka kojem će se slivati sve bezbednosne procene i informacije u vezi s dolaskom Medvedeva.

U radu specijalnog štaba učestvovaće i agenti ruske tajne službe.

Inače, za obezbeđenje predsednika, kao i za bezbednosnu analizu, zaduženi su agenti Federalne službe bezbednosti Rusije.

Formiranjem ovakvog štaba biće obezbeđeno hitno dostavljanje svih bezbednosnih informacija, kao i operativnih saznanja sa terena do kojih službe bezbednosti dođu u vezi s dolaskom Medvedeva.

Inače, ovakav štab bio je formiran i prilikom dolaska potpredsednika SAD Džozefa Bajdena, maja ove godine.

Tačna maršruta kojom će se kretati Medvedev zasad je tajna.

Pretpostavlja se da će trasa kretanja biti određena tek kada članovi ruske delegacije dostave štabu program putem posebnog protokola.

Mere bezbednosti, kako je ranije najavljeno iz policije, biće na najvišem nivou, a pojedine beogradske ulice će biti blokirane.

Jedan od zadataka policije je i provera stanara stanova i kuća uz rute kojima će proći delegacija.

Što se tiče Centra Sava, zaposleni će najverovatnije dva dana uoči posete ruskog predsednika dobiti slobodne dane, a specijalne jedinice će više puta proveriti nivo bezbednosti objekta.

Zbog posete Medvedeva izmene je pretrpeo i program Sava centra. Bemus se završava ranije, a hrvatski pop pevač Petar Grašo morao je da odloži koncert.

Ruskog predsednika na putovanjima prate lekar, kuvari i psiholozi. Svako putovanje pripremaju njegovi bliski saradnici, Ministarstvo spoljnih poslova i službe bezbednosti.

Osim bezbednosnih službi posebnim avionom ranije se prebacuju i predsednička vozila. Kuvari u zemlju posete odlaze dan ranije, sa sobom nose hranu, ponekad i vodu, a sve što se iznosi na sto proveravaju i rendgenski.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: