Problemi u sprovođenju "Bolonje"

Da nešto „škripi“ u primeni "Bolonje", potvrđuje i to što studenti već treću godinu zaredom najavljuju proteste jer ne mogu da ispune uslov, pišu "Novosti".

Izvor: B92

Petak, 25.09.2009.

00:56

Default images

Potrebnih 48 bodova, pokazalo se, za mnoge je bilo previše. Koliko je studenata koji su uspeli da preskoče „lestvicu“ znaće se posle 10. oktobra, do kada fakulteti treba da dostave Rektoratu precizne podatake o prolaznosti. Onda će uslediti većanje, da li akademcima ponovo treba „progledati kroz prste“.

Studenti tvrde da su preopterećeni gradivom, da profesori i dalje drže „eks katedra predavanja“, da ne mogu da učestvuju u nastavi. Žale se i samofinansirajući akademci sa fakulteta FON, FPN, Arhitektonskog, gde je velika prolaznost, da ni oni sa položenim svim ispitima nemaju šansu da pređu na budžet.

“Studenti su u pravu da nastavni planovi nisu potpuno reformisani” , kaže prof. dr Branko Kovačević, rektor Beogradskog univerziteta.

“Činjenica je i da neki profesori ne žele da prihvate nova pravila. Profesori treba da budu stalno na usluzi studentima, a ne samo da odrade predavanja i vežbe. Studenti, takođe, ne mogu samo da dođu na predavanja ili vežbe da bi dobili potpise”, dodaje Kovačević.

Dr Velibor Stojić, dekan Fakulteta veterinarske medicne, kaže da je za većinu njihovih studenata 60 bodova nedostižno:

“Dolaze nam studenti sa veoma lošim znanjem iz srednje škole i od njih se ne može očekivati da ostvare uslov”, kaže Stojić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

9 h

Podeli: