Gadafi: Odšteta za Afriku

Libijski lider Moamer Gadafi rekao je da Afrika treba da dobije 7.770 milijardi dolara odštete od bivših kolonizatora, ne navodeći kako je došao do tog iznosa.

Izvor: B92

Četvrtak, 24.09.2009.

01:06

Default images

"Kolonizovana Afrika zaslužuje 7.770 milijardi dolara odštete", izjavio je Gadafi na generalnoj debati 64. sednice Generalne skupštine UN u Njujorku. "Afrikanci će to tražiti i ako im ne date 7.770 milijardi, Afrikanci će ići tamo gde ste te milijarde odneli", izjavio je libijski lider, navodeći da oni imaju pravo na odštetu.

Gadafi je oštro kritikovao Savet bezbednosti UN i pozvao na njegovu reformu. "To ne treba da se zove Savet bezbednosti, već bi ga trebalo nazvati 'savet terora' ", ocenio je libijski lider u svom prvom govoru u UN.

Gadafi je pozvao na ukidanje prava veta pet stalnih članica Saveta bezbednosti (SAD, Velika Britanija, Kina, Francuska i Rusija) ili proširivanje tog tela dodatnim članicama da bi postalo reprezentativnije.

Po njegovim rečima, stalne članice Saveta bezbednosti prete manjim zemljama kao državama "druge klase, dostojnim prezrenja".

Iako se od govornika očekuje da ne govore duže od 15 minuta, Gadafijev govor trajao je oko sat i po, što je daleko manje od rekorda koji drži bivši kubanski predsednik Fidel Kasto. On je u UN govorio četiri i po sata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: