Incko: Pogoršanje situacije u BiH

Politička klima u BiH pogoršala se u poslednjih nekoliko meseci, a većina reformi stagnira, smatra visoki predstavnik u BiH Valentin Incko.

Izvor: B92

Utorak, 22.09.2009.

18:37

Default images

On je ovo saopštio tokom obraćanja Odboru za politička i bezbednosna pitanja u Briselu. Incko je rekao da je nedostatak poverenja i dijaloga među političkim liderima takođe uticao na rad političkih institucija, uglavnom na državnom nivou.

Takođe je istakao da je predsedavajući Saveta ministara blokirao imenovanje novog ministra bezbednosti i neosnovano ga vezao sa drugim imenovanjima, te da je Parlament BiH usvojio tek nekolicinu zakona u poslednjih šest meseci.

Incko je naveo da se državne institucije poput Elektroprenosa i dalje podrivaju i dovode u pitanje, što pre svega, kako tvrdi, čini RS.

Incko je, takođe, obavestio Odbor da vlasti u BiH od juna nisu uspele postići nikakav konkretan napredak u ispunjavanju pet ciljeva i dva uslova za tranziciju OHR-a.

"U nastojanju da pomogne da se ispune preostali preduslovi za tu tranziciju, visoki predstavnik je oformio tim koji trenutno radi na popisu državne imovine, koji će omogućiti da BiH donese odluku o podeli utvrđene imovine. Incko je rekao da je donio seriju tehničkih odluka u svetlu okončanja supervizije u Brčkom", saopšteno je iz Kancelarije visokog predstavnika u Sarajevu.

On je pozitivnim ocenio određeni napredak postignut u ispunjavanju preostalih uslova iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima, a pozdravio je i imenovanje novog direktora Direkcije za evropske integracije, koje bi trebalo da unese novu energiju u napore koje ova zemlja ulaže sa ciljem integracije sa EU.

Odbor za politička i bezbednosna pitanja je stalno telo Evropske unije, u kome se nalaze predstavnici svih 27 zemalja članica EU i ima glavnu ulogu u utvrđivanju spoljne i bezbednosne politike EU i pripremanju odgovora na krizne situacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: