Srbija: Do sada 30 obolelih

U Srbiji je potvrđeno 30 slučajeva obolevanja od gripa izazvanog novim tipom virusa A (H1N1), saopštio je Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut".

Izvor: B92

Sreda, 08.07.2009.

13:22

Default images

U saopštenju se precizira da je toliko slučajeva potvrđeno, zaključno sa 7. julom, a prema podacima Nacionalne referentne laboratorije za respiratorne viruse Instituta za virusologiju, vakcine i serume Torlak, i da je reč o takozvanim importovanim slučajevima.

U 25 slučajeva reč je o osobama koje su doputovale iz zemalja u kojima je ranije registrovano obolevanje (Argentina, Australija, Kanada, Velika Britanija, SAD i Španija), dok je u pet slučajeva obolevanje nastalo iz kontakta sa obolelim osobama.

Obolele osobe su sa teritorije Beograda, Novog Sada, Sombora, Niša, Srbobrana, Nove Pazove, Šapca i Subotice, a među obolelima je i troje sportista učesnika Univerzijade, državljana Australije, Argentine i Ugande.

Poslednja četiri potvrđena slučaja registrovana su na teritoriji Beograda, Subotice i Niša, gde su bila dva, a osobe koje su bile u kontaktu sa obolelima su pod stalnim zdravstvenim nadzorom.

Opšte mere prevencije su držanje odstojanja od najmanje jednog metra od drugih osoba, higijena disajnih puteva, tj. pokrivanje nosa i usta pri kašljanju i kijanju papirnatom maramicom koju treba odmah nakon upotrebe baciti, a ruke oprati tekućom vodom i sapunom, kao i higijena ruku i provetravanje prostorija u kojima se boravi.

Prema podacima SZO, zaključno sa 6. julom, zvanično je prijavljeno 94.512 slučajeva obolevanja od gripa izazvanog novim tipom virusa, sa 429 umrlih.

Najnovija istraživanja pokazuju da se smrtnost od gripa izazvanog novim tipom virusa kreće između 0,06 i 0,0004 odsto za razliku od ranije procenjene u Meksiku (0,4 odsto).

Zdravstveni sistem Srbije je početkom 2006. pripremio planove aktivnosti za preteću pandemiju, koji se sada preduzimaju u skladu sa preporukama SZO i zakonskom regulativom.

Osobama, koje borave u zemljama u kojima ima obolelih od novog virusa preporučuje se da prate i sprovode uputstva i mere zdravstvenih vlasti tih država.

Putnici u međunarodnom saobraćaju koji se vraćaju iz tih zemalja, ili su bili u kontaktu sa osobama koje su bile izložene infekciji, treba aktivno da prate svoje zdravstveno stanje.

Ako se tokom sedam dana od povratka pojavi povišena temperatura iznad 38 stepeni sa tegobama u organima za disanje, neophodno je da se jave telefonom nadležnom institutu ili zavodu za javno zdravlje na teritoriji svog prebivališta, gde će dobiti sva potrebna uputstva.

Na sajtu Instituta za javno zdravlje Srbije dostupna su stručno-metodološka uputstva za kontrolu unošenja i sprečavanja širenja novog soja virusa gripa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Oglasili se Rusi: Oslobođeno

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da je ruska vojska oslobodila selo Berdiči iz predgradja Avdejevke, prenose RIA Novosti.

13:02

2.5.2024.

1 d

Podeli: