Hrvatska: Još dva slučaja gripa

U Zagrebu i Karlovcu potvrđena su dva nova slučaja gripa H1N1 čime se ukupni broj obelelih u Hrvatskoj popeo na troje.

Izvor: Tanjug

Utorak, 07.07.2009.

19:06

Default images

U kriznom štabu ministarstva zdravstva i socijalnog staranja ističu da se kod dva nova potvrđena slučaja radi o licima koja su doputovala u Hrvatsku pa su se zbog problema sa zdravljem javile lekarima.

Zaraženo lice u Karlovcu od juče je pokriveno antibiotskom i antivirusnom terapijom, izvršen je epidemiološki uviđaj, a sva lica s kojima je oboleli kontaktirao preventivno su zaštićena antivirusnim lekovima.

Zaraženi u Zagrebu je hospitalizovan i nije tretiran antivirusnim lekovima, a u toku je epidemiološki uviđaj.

Iz štaba saopštavaju da su i dalje u 24-časovnom kontaktu sa Svetskom zdravstvenom organizacijom i Evropskim centrom za kontrolu i prevenciju bolesti, pa će o daljnjim aktivnostima redovno izveštavati javnost.

Podsetimo, prvi zabeleženi slučaj gripa A u Hrvatskoj bio je krajem prošle sedmice kad je potvrđeno da je obolela 60-godišnjakinja koja je u Split stigla iz Sidneja, ali kako nije bila teže bolesna, puštena je na kućno lečenje.

Ministar Darko Milinović tada je potvrdio da je grip A stigao u Hrvatsku, ali da stručnjaci smatraju da neće doći do širenja bolesti. Do prvog obolenja zabeležene su dve lažne uzbune, prvi put krajem aprila kada se smatralo da je studentkinja iz Osijeka koja je boravila u SAD bila zaražena, ali se ispostavilo da je imala "običan" grip.

Drugi put to je bilo 15. juna kad je iz Londona stigao pozitivan nalaz, ali je nakon nekoliko časova javljeno da je uzorak iz Hrvatske kontaminiran drugim uzorkom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: