Kon: Ne treba dizati paniku

Bez obzira na to da li ga zvali meksičkim ili svinjskim gripom, to nije ništa drugo nego - grip, kaže šef radne grupe za praćenje pandemije Predrag Kon.

Izvor: FoNet, Politika

Četvrtak, 02.07.2009.

09:22

Default images

Oko toga ne treba dizati nikakvu paniku, a više nećemo komentarisati svaki slučaj koji u zemlji registrujemo. Naravno, reč je o novom soju, koji kod određenih osoba izaziva komplikacije i to je ono što je ozbiljno, rekao je Kon za "Politiku".

Kon kaže da se simptomi novog gripa ne mogu odvojiti od simptoma sezonskog običnog gripa, jer su praktično isti. Znači, povišena temperatura, tegobe sa disanjem, osećaj opšte malaksalosti.

Šef Odeljenja izolacije Instituta za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije Milorad Pavlović, jedan od najiskusnijih i najstarijih infektologa u ovoj ustanovi, rekao je za "Politiku" da će se o novom soju znati više tek posle stotinak pregledanih i lečenih slučajeva.

Kod sezonskog, običnog gripa smrtnost se kreće od 0,01 do 0,6 procenata u odnosu na ukupan broj obolelih, dok je kod novog soja virusa u prvom času zabeležena smrtnost iznosila 6 odsto, a sada je oko 0,3 odsto, podaci su profesora Branislava Tiodorovića, epidemiologa i člana radne grupe za praćenje pandemije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: