Poručeno tri miliona vakcina

Ministarstvo zdravlja Srbije je od Svetske zdravstvene organizacije poručilo tri miliona doza vakcine protiv novog gripa H1N1, piše Blic.

Izvor: B92

Nedelja, 14.06.2009.

11:49

Default images

"Kod novog gripa procenili smo da treba tri puta više doza nego što je preporuka za sezonski grip. Potrebno je zaštititi što veći broj mladih ljudi, radno sposobnih, zdravstvene radnike, policiju, vojsku, zaposlene u javnim državnim i komunalnim preduzećima", kaže doktor Branislav Tiodorović, zamenik predsednika Radne grupe za odbranu od pandemije.

Koliko će nabavka vakcina koštati našu zemlju, još se ne zna.

Čeka se formiranje cena farmaceutskih kompanija koje vakcinu budu proizvele.

Tiodorović kaže da se epidemijske razmere bolesti očekuju na jesen sa dolaskom hladnog vremena i vraćanjem ljudi sa odmora i dece u školske klupe.

U petak je švajcarska farmaceutska kompanija „Novartis“ objavila da je proizvela vakcinu protiv novog gripa, a istog dana je Svetska zdravstvena organizacija proglasila pandemiju meksičkog gripa, i podigla nivo pripravnosti na najviši, 6. stepen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: