Utorak, 24.02.2009.

15:14

Uskoro uputstvo za reciklažu kola

Za nekoliko dana biće završeno uputstvo o tome kako će i gde građani moći da predaju svoja stara vozila i da kasnije kupe novi "punto" jeftinije.

Izvor: Tanjug

Default images

U četvrtak bi Vlada trebalo da donese uredbu kojom će biti definisana obaveza Ministarstva za zaštitu životne sredine da sačini uputstvo, koje će "u roku od par dana" biti objavljeno na sajtu ministarstva, sa spiskom firmi koje se trenutno bave reciklažom komponenti od kojih je automobil sačinjen, kažu u tom ministarstvu.

Pomoćnik ministra za zaštitu životne sredine i prostorno planiranje Aleksandar Vesić kaže, povodom početka programa subvencionisane kupovine automobila po principu "staro za novo", da sve te firme imaju saglasnost ministarstva za obavljanje te delatnosti, a dobili su ih u prethodnom periodu.

Prema njegovim rečima, ovih dana nadležna inspekcija proverava još jedanput na terenu da li sve one i dalje ispunjavaju uslove i da li poštuju propisane mere zaštite životne sredine i to uputstvo sa spiskom biće na sajtu ministarstva.

Vesić je najavio da će se automobili predavati u centrima za reciklažu, najverovatnije metalnog otpada, zato što ti centri mogu da prerade, odnosno da izrecikliraju, pripreme za dalji transport do čeličane "Ju-es stila" metalne delove kojih ima najviše.

Vozilo će, kada bude primljeno, da se rasklopi i biće odstranjeni svi oni delovi koji praktično ne mogu da idu u dezintegrator vozila ili u mlin, a otpadna ulja će se postavljati u posude od 200 litara, kao što je propisano, objasnio je Vesić za RTS.

Reciklažom starih automobila moglo bi da se bavi više od 270 firmi registrovanih za preradu metalnog otpada u Srbiji, koliko ih je registrovano u Agenciji za privredne registre, a koje treba da dobiju dozvolu Ministarstva za zaštitu životne okoline.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: