Brisel: Sastanak lidera Unije

U nacrtu dokumenta za samit EU u Briselu, koji počinje danas,navodi se da Irska treba da organizuje novi referendum o sudbini Lisabonskog sporazuma.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 11.12.2008.

01:32

Default images

U Briselu počinje dvodnevni sastanak šefova država i vlada Evropske unije, na kojem će biti razmotrena ključna evropska i svetska pitanja. "Irska će do kraja oktobra 2009. organizovati drugi referendum, na kome će građani te zemlje odlučivati o sudbini Lisabonskog ugovora", navodi se u nacrtu dokumenta, koji bi lideri EU trebalo da usvoje na samitu.

Irski mediji, uključujući i irsku državnu televiziju RTE, preneli su da se u nacrtu dokumenta navodi da Irska mora da ratifikuje Lisabonski sporazum pre isteka mandata Evropske komisije 31. oktobra 2009. godine, čime bi najvažniji reformski dokument EU stupio na snagu do kraja te godine.

Na sastanku, koji počinje kasnije tokom dana, najveća pažnja biće posvećena planu za izvlačenje iz teške finansijske i ekonomske krize. Evropska komisija izradila je mere za obnovu finansijskog sektora i proizvodnje u visini od 200 milijardi evra.

Postoje jasne smernice na nivou Evropske unije, ali svaka članica će te mere prilagoditi svojim specifičnim potrebama, kako bi se zauzdala već uočljiva ekonomska recesija koja preti da, naročito iduće godine, pogodi praktično sve zemlje EU. Tema zasedanja biće i pokušaj da se nađe nagodba sa Irskom oko usvajanja ugovora iz Lisabona o preustrojstvu struktura i mehanizama odlučivanja u okviru Unije, s ciljem da se Evropa efikasnije upusti u ekonomsko i tehnološko nadmetanje sa svetskim takmacima, ali i da može da primi nove članice u svoje redove.

Predsedavajući, francuski predsednik Nikola Sarkozi će u posebnom izlaganju zatražiti redefiniciju svetskog bezbednosnog poretka, pri čemu bi, u partnerstvu s Amerikom, morala biti vraćena ravnoteža i multilateralnost u svetskim odnosima.

Ne očekuje se da će lideri EU razgovarati o Balkanu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: