Prva debata Obame i Mekejna

Demokratski i republikanski predsednički kandidati Barak Obama i Džon Mekejn suočili su se u prvi put u televizijskom duelu.

Izvor: B92

Subota, 27.09.2008.

11:04

Default images

Ovo sučeljavanje, održano sinoć na Univerzitetu Misisipi, je prvo od tri susreta koja će kandidati imati do predsedničkih izbora 4. novembra. Nijedan od njih dvojice nije izašao kao jasan pobednik posle sinoćnje debate, ocenjuju mediji.

Mekejn (72) sumnja da njegov rival, Obama, (47) koji je tek u svom prvom senatorskom mandatu, spreman za Belu kuću. "Ja zaista ne verujem da senator Obama ima znanje i iskustvo, i smatram da je doneo pogrešne odluke po dosta pitanja".

Obama je stalno vezivao Mekejna za politiku aktualnog predsednika Džordža Buša i optužio republikance da su zbog Iraka zanemarili druge probleme u zemlji.

"Naredni predsednik mora da ima širu stratešku viziju o izazovima koji su pred nama", upozorio je Obama.

Oba kandidata očekuju da će Kongres usvojiti paket od 700 milijardi dolara koji je Bela kuća predložila za spasavanje posrnulih finansijskih institucija, i složili su se da će taj ogroman trošak znatno ograničiti ono što bi mogli da urade na poziciji predsednika.

Obama je rekao da je Bušova ekonomska politika, koju je Mekejn podržavao, dovela do kraha Vol strita.

"Moramo priznati da je ova kriza vrhunac osam godina pogrešne ekonomske politike koju je vodio Džordž Buš, a koju je podržavao senator Mekejn" rekao je Obama, senator Ilinojisa.

Mekejn se distancirao od Bušove politike i rekao da se između ostalog protivio njegovom trošenju, stavu o klimatskim promenama, torturi zatvorenika u Gvantanamu, načinu na koji je vodio rat u Iraku i rekao da je Obama poznat u Kongresu kao levičar.

Tema sinoćnje debate je bila međunarodna politika i nacionalna bezbednost ali finansijska kriza je dominirala celom kampanjom u poslednje dve nedelje i bila je neizbežna odmah na početku sinoćnjeg TV-duela predsedničkih kandidata.

Po pitanju spoljne politike Obama je kritikovao Mekejnovu podršku američke invazije u Iraku. Mekejn je bio jedan od najčrvšhih zagovornika rata za razliku od Obame koji je bio protivinik od početka.

Mekejjn je podsetio da je Obama "glasao za nešto neverovatno, da se ukinu fondovi za vojnike u Iraku i Avganistanu" udarajući na patriotizam Amerikanaca.

Oni su takođe pokazali različite stavove po pitanju Irana i Rusije.

Mekejn je napao Obamu zato što je izrazio spremnost da razgovara sa neprijateljskim zemljama kao što je Iran, bez preduslova. Obama je uzvratio da jedan od Mekejnovih savetnika Henri Kisindžer podržava isti pristup.

Oko Rusije, Mekejn je rekao da je Obama reagovao dosta blago na rusku intervenciju u Gruziji prošlog meseca. Obama je odgovorio da pojavljivanje jedne "agresivne " Rusije predstavlja pretnju miru.

Dva kandidata su se takođe sukobila oko Pakistana. Obama je rekao da SAD moraju da napadnu ekstremiste u Pakistanu ako Islamabad ne pokaže spremnost da to uradi, dok je Mekejn naglasio da on to ne podržava.

Na kraju su timovi jednog i drugog kandidata tvrdili da je baš njihov predstavnik bio ubedljivo bolji tokom debate. Prema anketama Si-en-ena posle suočavanja 51 odsto anketiranij smatra da je Obama bio bolji, 38 odsto da je to bio Mekejn.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: